Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Robert Horsmans Leestijd 3 min.

5 redenen om (toch) te kiezen voor maatwerk software

Vaak spreken we met ondernemers en managers die denken dat standaardsoftware minder kost, sneller operationeel is en minder bugs heeft. We leggen graag uit dat het precies andersom is. Hoe dat zit lees je hieronder.

Api koppeling maken

Twijfels over maatwerk software? Nergens voor nodig!

1. Maatwerk software is rendabel

Het hardnekkigste misverstand rond maatwerk is dat het duur zou zijn. Ook standaardsoftware heeft een prijs en de kosten van een applicatie (en de aanpassingen en uitbreidingen) komen ieder jaar terug. Maar het belangrijkste is dat je met maatwerk precies het goede instrument hebt om optimaal te ondernemen. Voor een goede vergelijking kijk je niet naar wat het kost maar naar wat het je uiteindelijk oplevert.

2. Je bespaart tijd

Een oplossing op maat sluit naadloos aan op je werkprocessen en zorgt dat je slimmer werkt. Zeker als die wordt ontwikkeld vanuit bedrijfskundig perspectief zoals bij Way2Web. Bij standaardsoftware is dat vaak andersom en moeten werkprocessen (en de medewerkers) zich aanpassen aan de nieuwe software. Dat kost dus tijd. Overigens kan een goed werkende applicatie in een slanke vorm (een Minimum Viable Product) al binnen enkele maanden operationeel zijn.

3. Minder last van bugs

Standaardsoftware wordt door soms wel duizenden bedrijven wereldwijd gebruikt en is door en door getest. Dat is zondermeer waar. Maar die software is niet getest op de manier waarop jouw organisatie deze gebruikt. Bij maatwerk gebeurt dat vanaf het eerste moment juist wel. De meeste bugs blijken al na de eerste release en kunnen snel verholpen worden. Als onderdeel van het ontwikkelteam werk je daar als opdrachtgever zelfs aan mee.

4. Een duurzame investering

Maatwerk software is nooit ‘af’. Een goede softwareontwikkelaar is daarom een technologische partner die het niet laat bij het installeren en integreren van een applicatie. Maar die met support en het onderhouden van software (en eventueel verbeteren en uitbreiden) jouw organisatie blijvend optimaal laat presteren. Goede en goed onderhouden, maatwerk software hoeft niet te worden afgeschreven maar behoudt z’n waarde.

5. Je weet wat je krijgt (en wanneer)

Hoge of onvoorspelbare kosten en een onzekere uitkomst is wat veel mensen afschrikt bij maatwerk software. Met de juiste werkwijze is dat helemaal niet nodig. Bij Way2Web weet je als klant dat je voor een vast bedrag (en binnen de afgesproken tijd) over een applicatie beschikt die goed werkt en je probleem oplost. Meer daarover lees je in dit artikel over de prijs van maatwerk software.

Het verschil maken

Als je kiest voor standaardsoftware profiteer je van de manier waarop de rest van jouw industrie of branche werkt. Maar ben jij een standaardbedrijf? Wie zich wil onderscheiden van de rest, trendsetter of marktleider wil zijn, moet het anders en vooral beter doen. En dan heb je maatwerk nodig. Of zoals wij het noemen: next level software. Als je daar klaar voor bent, moeten we zeker eens praten.

 

Over de schrijver

Robert Horsmans heeft jarenlange ervaring in het uitdenken, realiseren en onderhouden van webapplicaties. Zijn grootste expertise is het zodanig verbeteren, stroomlijnen en uitwerken van IT-ideeën dat bedrijven er daadwerkelijk succesvol mee aan de slag kunnen. Buiten zijn werkzaamheden bij Way2Web geeft Robert gastcolleges Procesmodelleren op de Hogeschool Utrecht.

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?