Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dagmar Ingelse Leestijd 3 min.

5 tips om te voorkomen dat je gehackt wordt

Door een beveiligingslek in de Firefox plug-in van wachtwoord manager LastPass was het mogelijk om de controle over te nemen van een gebruikersaccount. Het was in bepaalde gevallen zelfs mogelijk om een wachtwoord te stelen. Wij hebben een aantal tips voor je die je zouden kunnen helpen om op een juiste manier informatie en wachtwoorden te beveiligen en te gebruiken.

Opnieuw lek bij wachtwoordmanager LastPass

Door een beveiligingslek in de Firefox plug-in van wachtwoord manager LastPass was het mogelijk om de controle over te nemen van een gebruikersaccount. Het was in bepaalde gevallen zelfs mogelijk om een wachtwoord te stelen. Wij hebben een aantal tips voor je die je zouden kunnen helpen om op een juiste manier informatie en wachtwoorden te beveiligen en te gebruiken.

Tip 1 – Gebruik sterke wachtwoorden

Veel mensen denken dat een cryptisch wachtwoord met verschillende soorten tekens een sterk wachtwoord is. Helaas zijn deze wachtwoorden erg makkelijk te hacken tegenwoordig. Dit gebeurt door gebruik te maken van een zogenaamde ‘brute-force attack’. Op hoge snelheid worden er dagen achter elkaar miljoenen combinaties uitgeprobeerd.

Een betere oplossing is een lang wachtwoord te kiezen wat makkelijk te onthouden is, namelijk 3 individuele woorden (of meer) met een koppelteken ertussen. Deze woorden moeten persoonlijk voor jou zijn, een voorbeeld: Computer-Hond-Playstation. Deze zijn erg lang en daarom te complex om binnen een aantal dagen te ontdekken maar voor de gebruiker wel makkelijk te onthouden. Let wel op dat deze woorden niet te achterhalen zijn (bijvoorbeeld je geboorteplaats of naam van je zus).

Tip 2 – Op tijd wijzigen van wachtwoorden

Het is belangrijk dat minimaal eens in de drie maanden het wachtwoord wordt gewijzigd. Belangrijk is dat je voor verschillende accounts nooit hetzelfde wachtwoord gebruikt. Verschillende wachtwoorden verminderen de kans gehackt te worden aanzienlijk.

Tip 3 – Gebruik een SSL-verbinding

Een SSL-verbinding is een versleutelde verbinding tussen server en bezoeker. Het voorkomt dat gegevens onderschept kunnen worden. Dit is ontzettend moeilijk te misbruiken, er zijn in de wereld maar enkele bedrijven die deze certificaten mogen maken.

Als je een website hebt waar persoonlijke informatie wordt opgeslagen is het ‘een must’ om altijd SSL te gebruiken. Er zijn verschillende vormen van SSL certificaten maar een goedkoop SSL certificaat is altijd beter dan geen.

Tip 4 – Verwijder oude account

Dit lijkt erg vanzelfsprekend, maar het komt vaak voor dat een voormalig medewerker nog een account heeft. Deze persoon kan dan bij alle gegevens en wachtwoorden.

Dit kun je voorkomen door interne procedures vast te leggen zodat elke week gecontroleerd wordt of een oud medewerker nog toegang heeft via een bestaand account. Zorg daarnaast ook dat accounts niet gezamenlijk gebruikt worden om te voorkomen dat er mensen inloggen die geen toegang meer mogen hebben.

Deel nooit wachtwoorden met elkaar via chat platformen, email of andere online diensten!

Tip 5 – Two-factor authentication (2FA)

Bij two-factor authentication verklein je de kans op misbruik van je online account. Nadat je een usernaam en wachtwoord hebt ingevuld, wordt een persoonlijke code naar je mobiel gestuurd. Zo wordt je online account gekoppeld aan je mobiel. Daarnaast wordt je persoonlijk op de hoogte gesteld van het feit dat iemand probeert in te loggen op je account.

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?