Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Robert Horsmans Leestijd 4 min.

6 tips voor het vinden van de juiste softwareontwikkelaar

Wil jij je bedrijf laten groeien door digitalisering van je bedrijfsprocessen of heb je een briljant idee voor een (SaaS-)applicatie? Met maatwerk software maak jij straks het verschil. Maar wie maakt jouw maatwerk software?

Als je googelt op bijvoorbeeld applicatieontwikkeling, maatwerk software of webapplicatie op maat zijn er volop bedrijven die je kunnen helpen. Maar hoe weet je zeker dat je de juiste partner vindt als je zelf geen expert bent? Wij geven je 6 tips.

1. Op welke technische dingen moet je letten?

Framework: de gereedschapskist voor ontwikkelaars, bijvoorbeeld Laravel of Vue.js. Gebruikt het bureau geen of een eigen framework? Dan loop je het risico dat het onderhoud in de toekomst problematisch wordt.

Testen: hoe test het bureau applicaties? Een goede softwareontwikkelaar heeft een eigen tester in dienst. Daarnaast zijn er geautomatiseerde testen zoals Laravel Dusk of PHPUnit.

Outsourcing: werkt het bureau met developers in een ander land, dan kan dit kosten besparen. Het risico dat je applicatie anders is dan gehoopt neemt helaas ook toe.

Documentatie: wordt beschreven hoe de applicatie aan de binnenkant werkt? Onmisbaar voor onderhoud, uitbreidingen of bij een overdracht. Goede documentatie garandeert een goede toekomst!

Way2Web WomenHack Peter Paul

Persoonlijk langsgaan bij een partij geeft inzicht in de werkwijze én sfeer van een mogelijke partner

2. Hoe lang duurt de samenwerking?

Na de eerste oplevering van je applicatie, ben je echt nog niet klaar. Vraag dus na hoe lang een samenwerking gemiddeld duurt. Vraag gerust naar referenties hierover. Gemiddeld duurt de samenwerking met een softwareontwikkelaar minimaal 3 jaar.

3. Wie zorgt dat jouw project goed verloopt?

Een vaste projectmanager of product owner heeft de voorkeur. Deze contactpersoon vertegenwoordigt jou binnen een ontwikkelteam, bewaakt de voortgang en geeft regelmatig updates. Contact met developers kan heel goed werken, maar ze echt aansturen is een ander verhaal. Een vaste ‘product owner’ binnen jouw organisatie is overigens ook een goed idee.

4. Welke werkwijze hanteert de softwareontwikkelaar?

Een bewezen succesvolle manier van werken is scrum. Met deze methode wordt er steeds in kleine stappen ontwikkeld waardoor jij als klant maximale controle hebt. Daarnaast wordt de kans op budgetoverschrijdingen kleiner. Geen scrum? Vraag dan welke methodiek wel gehanteerd wordt. Ook persoonlijk langsgaan bij een partij geeft een goed inzicht in de werkwijze én sfeer bij een mogelijke partner.

5. Hoe goed wordt de begroting uitgewerkt?

Een begroting is niet altijd fixed price. Software ontwikkelen is een vorm van dienstverlening en wordt ook op die manier in rekening gebracht. Daarom moet glashelder zijn welke stappen het project kent en hoe het team (en jij als opdrachtgever) daarin past. Hoe kleiner de stappen hoe beter en hoe overzichtelijker.

6. Heeft het bedrijf voldoende schaalgrootte?

De tijd dat een eenpitter een (complexe) applicatie kan ontwikkelen is echt voorbij, daarvoor zijn er te veel verschillende disciplines nodig. De product owner en de tester noemden we al, maar een goed bureau heeft ook specialisten als een architect en aparte frontend en backend developers. Echte topprestaties worden geleverd wanneer er meerdere teams zijn om complexe problemen op te lossen.

Alleen een softwarebedrijf van voldoende omvang kan garant staan voor onderhoud op langere termijn en je helpen om snel op te schalen als je applicatie een succes is. En wat dacht je van de zekerheid dat je leverancier ISO-gecertificeerd is?

Tot zover onze 6 tips waar je op moet letten bij het kiezen van een partner voor maatwerk software. Tot slot nog een paar tips om zelf te werken aan de beste keus.

  • Vraag altijd offertes aan bij meerdere bureaus.
  • Let niet alleen op de prijs. Softwareontwikkeling is geen standaardproduct. Kies voor de partij met de beste onderbouwing van de kosten.
  • Ga alleen in zee met een softwarebedrijf dat aantoonbaar ervaring heeft met een qua complexiteit en omvang vergelijkbare projecten. Er zijn tal van bedrijven die zich vertillen aan een te groot project – zonde van jouw geld.
  • Controleer of het bureau je vraag echt goed heeft begrepen. Vooral als je zomaar een offerte hebt gekregen op basis van één briefing.
  • Maak persoonlijk kennis met het team dat jouw project straks gaat oppakken. Zo’n kennismaking vindt bij Way2Web plaats in de vorm van een requirements workshop.

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?