Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Erik de Bos Leestijd 3 min.

7 valkuilen bij scrum

Scrum werken is populair. Het blijkt uiterst effectief in tal van branches en bij de ontwikkeling van allerlei soorten producten. Hoe het werkt is tamelijk eenvoudig, maar dat betekent niet dat je het ook meteen (goed) kunt. Wat overigens helemaal niet erg is, want fouten maken, daarvan leren en jezelf telkens weer verbeteren is een kenmerk van scrum. Welke fouten in het begin vaak gemaakt worden, lees je hieronder.

Tom, Maurits, Youri Scrum

Bij Way2Web werken we “scrum all the way”

1. Denken dat de overgang naar agile scrum makkelijk is.

Dit ‘lightweight framework’ is beknopt en begrijpelijk, maar lastig om echt goed onder de knie te krijgen. Te makkelijk denken over scrum, maakt dat je de impact van de overgang onderschat.

 

2. Wel de regels volgen maar de principes uit het oog verliezen.

Agile scrum gaat om mensen, interacties en cultuur. Niet om processen, praktijken en tools.

 

3. Een scrumteam leiden als een projectmanager.

Het team is zelfsturend. Fouten maken is helemaal niet erg, het geeft het team juist de kans om te leren en te verbeteren. Als scrum master faciliteer je het team, je lost problemen op en stimuleert de developers. En je beschermt ze tegen hinderlijke invloeden van buitenaf. De baas ben je niet.

 

4. Een gebrekkige backlog.

Een voordeel van scrum is dat je een product sneller oplevert. Maar daarvoor moet de backlog wel continu goed gevuld zijn, met items van voldoende kwaliteit en op volgorde van belang voor de ‘business’. Dit is de verantwoordelijkheid van de product owner. Geen kwestie van een keertje kijken overigens, maar een zich telkens herhalend proces voor elke sprint.

 

5. Communiceren via de scrum master.

Als een developer een vraag heeft over bijvoorbeeld een userstory is het makkelijk om de scrum master even te mailen. Toch is het beter om direct persoonlijk en face-to-face contact te zoeken met de product owner of zelfs met de klant, ook al vinden techneuten dat niet altijd erg aantrekkelijk.

 

6. Lange of rommelige dagelijkse stand-ups.

Altijd aanwezig zijn, op tijd beginnen en op tijd eindigen is het devies. Hou je aan de 3 vragen (wat heb je gedaan, wat ga je doen, welke obstakels verwacht je). Door je te beperken tot deze vragen en dit goed te bespreken, houdt het team overzicht. Al het andere, zoals discussies of problemen oplossen, hoort hier niet thuis.

 

7. Een retrospective overslaan.

Het zal heus wel eens verleidelijk zijn wanneer het erg druk is, maar de retrospective na een sprint moet doorgaan. Een van de principes van het Agile Manifest is dat je telkens reflecteert en je aanpast. Continue verbetering, daar gaat het om.

 

scrum all the way

Bij Way2Web werken we “scrum all the way”. We hebben inmiddels dan ook een schat aan ervaring op het gebied van scrum. Wil je weten wat agile scrum software ontwikkeling voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op!

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?