Meer informatie Ja, ik geef toestemming
9 tips voor digitale veiligheid

Be Safe Not Sorry

9 tips voor digitale veiligheid

Zonder goed functionerende IT komt vrijwel iedereen in de problemen. En dan hebben we het niet alleen over webshops, portalen en online applicaties, maar ook over de software, servers, pc’s, smartphones, laptops, tablets, routers en firewalls in je bedrijf. Dat digitale veiligheid belangrijk is, weten we allemaal. Maar waar moet je nou vooral op letten om minder kwetsbaar te zijn in de digitale wereld. De 9 tips:

 

1. Firewall

Voorkomt ongewenste verbindingen, zowel binnenkomend als uitgaand.

2. Anti-malware

Beschermt tegen virussen, spam, phishing en onveilige sites.

3. Data

Privacy gevoelige informatie? Veilig opslaan en versleutelen. Hou rekening met de strenge nieuwe privacywetgeving eind mei!

4. Netwerken

Draadloze verbindingen? Lekker makkelijk én riskant. Hou onbevoegden buiten de deur en gebruik (op z’n minst) een WPA2 wachtwoord.

5. Telewerken

Iedereen kan tegenwoordig overal werken als er maar WiFi of een 4G-netwerk is. Kies altijd voor een beveiligde verbinding (VPN).

6. Onlinediensten

E-mailen, online bestellen en betalen bijvoorbeeld? Let er op dat de verbindingen beveiligd zijn. En hoe gaat de leverancier van diensten eigenlijk met jóuw data om?

7. Automatische updates

Misschien wel de makkelijkste (maar krachtige) maatregel. Zorg dat de software van álle applicaties, systemen en apparaten automatisch bijgewerkt wordt.

8. Back ups

Maak niet één back up maar drie. Zorg ervoor dat er ook een back up is buiten de muren je bedrijf. Back up zo vaak mogelijk. Be safe not sorry!

9. De mens

Zonder twijfel de grootste uitdaging. Zorg voor een goed veiligheidsbeleid, maak duidelijke afspraken over wie wat mag (en wat niet) en geef iemand de taak om dit beleid uit te voeren en te controleren.

 

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?