Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dagmar Ingelse Leestijd 7 min.

Best practices - wat zijn dat en waarom zijn ze belangrijk?

Binnen alle vakgebieden kom je ze tegen: lijstjes met best practices om betere resultaten te boeken en problemen te voorkomen. Een best practice is een techniek of werkmethode die zich als effectiever heeft bewezen dan een andere techniek of methode. Ook bij Way2Web Software spelen best practices een belangrijke rol bij het ontwikkelen van applicaties.

Best practices verbeteren de kwaliteit van software

Bij softwareontwikkeling werken we met best practices voor het backend framework Laravel en best practices voor het frontend framework Vue.js.

Een best practice is echt wel wat meer dan een tip of een advies. Het gaat om een werkwijze waarvan de voor- en nadelen al zijn afgewogen en die in de praktijk aantoonbaar tot betere resultaten leidt. Je software wint met best practices dus aan kwaliteit. Bij Way2Web vinden we dat je het dan ook gewoon op die manier moet doen.

Way2Web overleg Wouter Ezra Ian

Best practices zijn voortschrijdend inzicht. Praat er dus over!

De voordelen van samenwerken met best practices

Best practices zijn heel belangrijk wanneer je, zoals wij, software ontwikkelt in een team. Je kunt dan namelijk beter met elkaars code overweg. En dan hebben we het niet alleen over het daadwerkelijk schrijven van code, maar ook over het lezen en begrijpen van elkaars code. Omdat we allemaal hetzelfde werken, kunnen we als team sneller opleveren.

Het is dus aan te bevelen om het gebruik van best practices met elkaar af te spreken. Het maken van afspraken over hoe je werkt, zie je ook terug bij bijvoorbeeld coding standards.  Alleen gaat het daar om afgesproken regels die op zich niet beter hoeven te zijn dan andere regels. Best practices zijn juist wel (bewezen) beter. Zijn er meerdere manier om iets te implementeren? Kies dan altijd de best practices.

Wie bepaalt eigenlijk wat best practices zijn?

Bij Way2Web Software bespreken we bepaalde werkmethodes of technieken samen met alle developers in de twee wekelijkse Dev-meeting. Tijdens een meeting van alle Lead Developers van de vier ontwikkelteams wordt de knoop doorgehakt of het wel of niet gaan toepassen.

Daarnaast is de documentatie van Laravel of Vue-js een goede bron voor best practices. Dit zijn de voorbeelden waar iedere developer die met het framework werkt bekend hoort te zijn. Alles wordt goed en duidelijk uitgelegd, met voorbeelden en mogelijkheden. Ook bladeren developers zelf regelmatig door opensource projecten om te kijken of er nieuwe werkmethodes en technieken zijn waardoor we het nog beter kunnen doen.

Hoe blijf je best practices vinden?

Werken met best practices is geen eindstation maar een continu traject om de ‘beste best practices’ te vinden en toe te passen. Bij Way2Web betekent dat:

  • Een persoonlijk ontwikkelplan voor iedere developer
  • Externe coaches inhuren die expert zijn in bepaalde technieken
  • Maandelijks een openbare kennissessie
  • Maandelijks een interne kennissessie
  • Continu elkaar in code reviews stimuleren om het nog beter te doen

Daarnaast is Way2Web medeoprichter van de Dutch Laravel Foundation waardoor we ‘dicht bij het vuur’ zitten en kennisdeling bevorderen.

Tips? Graag!

Wij houden onze best practices actueel en zijn altijd op zoek naar nieuwe invalshoeken. Heb je daarom best practices voor development met Vue.js of Laravel ? Stuur ze dan naar peterpaul.keulers@way2web.nl!

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?