Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dagmar Ingelse Leestijd 10 min.

Hosting van betrouwbare en veilige applicaties, deel 1: de livegang voorbereiden

Je kunt als softwareontwikkelaar alles doen om de continuïteit, betrouwbaarheid en veiligheid van een applicatie te waarborgen – je hebt ook een platform nodig waarop de software goed en stabiel draait (en blijft draaien). Daarin vragen we het meeste van onszelf en de software die wij bouwen, maar ook van de hardware. Klanten verwachten dit ook van ons.

Om die reden werken we graag samen met hostingspecialist Exonet. We hebben in de afgelopen jaren gezamenlijk een schaalbare, veilige hostingarchitectuur opgezet die bovendien erg efficiënt werkt. Zo zijn BIV voor onze opdrachtgevers gewaarborgd. In drie blogberichten geven we je een inkijkje in de samenwerking van Way2Web Software en Exonet. Deze keer deel 1, over wat er allemaal komt kijken bij het live zetten van een applicatie.

Veilig hosten begint al ver voor de livegang

Peter Paul, IT manager bij Way2Web legt uit: “Een applicatie op een server zetten bestaat voor ons, als softwareontwikkelaars, uit twee stappen: het plaatsen in een acceptatieomgeving en de voorbereiding van de daadwerkelijke livegang. Dit is allemaal onderdeel van de OTAP-straat met gescheiden omgevingen voor Ontwikkelen, Testen, Acceptatie en Productie.”

Eerst de acceptatieomgeving…

“Bij het voorbereiden van de acceptatieomgeving moeten we allereerst zorgen voor correct geconfigureerde domeinnamen – het IP-adres bijvoorbeeld moet verwijzen naar de juiste server bij het hosting bedrijf. Daarnaast richten we externe diensten in zoals mail en two-factor authenticatie. Er wordt een database aangemaakt, en testaccounts voor Way2Web en voor de klant.

Tot slot richten we met Ansible een OTAP-straat in. Met behulp van de OTAP-straat kunnen we aanvullingen en wijzigingen in de code goed controleren en testen, voordat de live applicatie wordt aangepast.

Dit versnelt het proces aanzienlijk en zorgt daarnaast voor probleemloos opschalen. Dit wordt ook wel continuous integration genoemd en is essentieel bij onze agile werkwijze.”

Way2Web Ezra Erik Dagmar werken

Een goed ingerichte OTAP straat zorgt voor probleemloos opschalen

…en dan de livegang voorbereiden

“Met het inrichten van de acceptomgeving is een groot deel van de livegang al voorbereid. We stellen nu de SSL-certificaten in die zorgen voor versleutelde communicatie tussen gebruiker en applicatie. En er wordt een compleet pakket aan monitoringdiensten startklaar gemaakt.

Monitoring vindt plaats met onder andere Sentry (stuurt foutmeldingen door), Uptrends (continue monitoring of de applicatie online bereikbaar is) en Papertrail (applicatie afhankelijk in te richten logs).

De afgelopen jaren hebben we er hard aan gewerkt om het proces van softwareontwikkeling heel gestructureerd en volgens de hoogste normen in te richten. Wanneer een applicatie op een server geplaatst wordt, zodat deze via de cloud toegankelijk is voor gebruikers, willen we natuurlijk graag dat die hoge kwaliteit gehandhaafd blijft. En daarvoor werken we samen met de specialisten van hostingbedrijf Exonet.”

Voorbereiden, inrichten en continu optimaliseren van een server

Jesper, eigenaar en commercieel directeur van Exonet licht toe: “Wij schatten in wat er op de server komt draaien en bepalen dan de technische specificaties. De server wordt geautomatiseerd voorbereid en vervolgens ingericht met Ansible. De bestanden van Ansible heten playbooks en kun je zien als een recept in een kookboek. Welke ingrediënten heb je nodig, in welke hoeveelheden en hoe bereid je het? Ansible zorgt vervolgens voor de inrichting van de server.”

Samenwerking op maat

“Uniek voor onze werkwijze is dat we grote klanten als Way2Web intensief betrekken bij het inrichten van de servers. Zo heeft Way2Web een op maat gemaakte set playbooks waardoor de developers precies weten waar wat staat en ze veel sneller kunnen opleveren.

Way2Web kan met de playbooks bovendien zelf bij het versiebeheer en komt regelmatig met voorstellen voor wijzigingen, zoals het toevoegen van nieuwe configuraties voor een applicatie.”

En dan nu… LIVE!

Om de applicatie live te zetten hebben is er een database nodig. De structuur daarvan (welke tabellen, kolommen en rijen) is door Way2Web al in de acceptatiefase gemaakt en wordt nu doorgezet naar een server. Support en de klant krijgen toegang en de monitoringsdiensten worden geactiveerd.

We zijn live, maar dat betekent niet dat het werk voor Way2Web en Exonet er nu op zit. We blijven namelijk altijd alert op het voorkomen van storingen en op het snel en adequaat reageren op incidenten en fouten. Maar daarover lees je meer in onze volgende blogs.

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?