Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dagmar Ingelse Leestijd 10 min.

Hosting van betrouwbare en veilige applicaties, deel 2: optimale beschikbaarheid

Aan de beschikbaarheid van data kun je niet genoeg belang hechten, daarom halen softwareontwikkelaar Way2Web en hostingbedrijf Exonet samen werkelijk alles uit de kast voor een maximale performance. Het tweede blog over deze bijzondere samenwerking: hoe voorkom je storingen?

De rol van softwareontwikkelaar Way2Web

Peter Paul, IT manager bij Way2Web: “Exonet is natuurlijk verantwoordelijk voor de hardware van de servers, maar wij kijken heel actief mee. Iedere dag kijken we hoe zwaar een server belast wordt. We hebben daarvoor aanvullende capaciteits- en full stack tests gedefinieerd. Daarnaast hebben we regelmatig overleg om het aantal incidenten en de uptime te bespreken.”

“Wij zorgen voor up to date PHP-versies als garantie voor een goede beveiliging en optimale beschikbaarheid. Om de kwaliteit van de back-ups te bewaken vragen we elk kwartaal een random back-up op bij Exonet en vergelijken die met onze live-gegevens.”

Maatwerk Software

Overleg over incidenten en de up-time is een belangrijk onderdeel van de samenwerking

Hosting op het allerhoogste niveau

Jesper van Exonet: “Een server aansluiten op het internet is echt niet zo ingewikkeld hoor. Maar hosting op het hoogste niveau zit ‘m in de details en beschikbaarheidspercentages achter de komma. In die laatste 1% zit de meeste tijd en moeite.”

“Dat begint al met de keuze van apparatuur. We gebruiken bijvoorbeeld voor ons cloud platform blade servers die een veel grotere beschikbaarheid hebben dan reguliere servers. Ze zijn voorzien van de nieuwste Intel Xeon processoren met minimaal 20 cores. Apparatuur is aangesloten op een dubbele stroomvoorziening en heeft twee netwerkaansluitingen naar elk ander component.”

“Mensen denken wel eens dat hardware bij ons nooit stuk gaat. Dat is niet zo, maar ze merken het vrijwel nooit. We nemen het op de achtergrond waar en vervangen problematische hardware razendsnel. Dat is waar het verschil zit.”

Software updates en back-ups

“Elke nacht wordt er een back-up gemaakt van alle data. We bewaren kopieën van de laatste zeven dagen en eens per week van de laatste zes weken. Die slaan we overigens op in een ander datacenter. Verder hebben we de software zo ingericht dat we dagelijks op de hoogte zijn van beveiligingslekken in alle softwarecomponenten. Op deze manier kunnen we razendsnel en adequaat ingrijpen en worden (geteste) patches automatisch uitgerold.”

“Naast aandacht voor hardware en software is er nog een belangrijke factor die we scherp in de gaten houden: de mens. Een tikfout kan namelijk net zo goed grote schade aanrichten. We hebben daarom een systeem ontwikkeld om echt elke wijziging op een server uitvoerig te testen en minimaal door één andere collega te laten beoordelen.”

“Fouten maken is onvermijdelijk – maar je moet er wel van leren. We leggen iedere fout vast als een incident en overleggen hoe we ervoor zorgen dat dit probleem nooit meer voorkomt. Vaak gebeurt dat door de templates, de blauwdruk van een server aan te passen. In iedere nieuwe server zitten die nieuwe inzichten dan al verwerkt.”

Streven naar perfectie

“Binnen Exonet leggen we de lat zo hoog mogelijk, net als Way2Web. We hebben een ongelooflijk bekwaam team en een cultuur van streven naar perfectie. Maar dat houdt ook in dat je weet waar je grenzen liggen. Een datacenter beheren laten we graag over andere specialisten, waaraan we overigens wel strikte eisen stellen.”

“We maken gebruik van datacenters in Ede. Die beschikken over de modernste faciliteiten op het gebied van koeling, brandpreventie en beveiliging. Niet alleen virtuele beveiliging ook fysieke met een hek onder hoogspanning en kluisdeuren die alleen biometrisch geopend kunnen worden bijvoorbeeld.”

 

“Vanuit de datacenters wordt met een glasvezelring verbinding gemaakt met het internetknooppunt AMS-IX in Amsterdam. Dit betekent dat er twee geografisch gescheiden verbindingen lopen die zowel in Ede als Amsterdam op twee verschillende locaties uitkomen en ook onderling door glasvezel zijn verbonden. Hierdoor is het netwerk nog nooit onderbroken geweest.”

Way2Web en Exonet werken intensief samen om de beschikbaarheid van data te optimaliseren. Maar wat gebeurt er als er toch incidenten zijn? Daarover lees je meer in een volgend artikel.

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?