Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door way2web_assist Leestijd 7 min.

Binnenkort live: het 4e ontwikkelteam van Way2Web!

Onze groeistrategie werpt z’n vruchten af. We zijn daardoor toe aan inmiddels alweer het vierde scrumteam. Hoe ziet een ontwikkelteam er bij ons eigenlijk uit, hoe stel je een nieuw team samen en welke voordelen heeft een vierde team?

Way2Web eventstorming groep header

Scrumteams bij Way2Web

Een scrumteam bestaat gewoonlijk uit drie tot zeven developers, een scrummaster en een product owner. Onze ervaring is dat een team van zes personen het beste functioneert. Ieder team heeft op z’n minst één frontend developer, zodat ze over alle capaciteiten beschikken om een project tot een succes te maken.

Hoewel een product owner niet altijd een volwaardig teamlid is, hechten wij daar juist erg veel waarde aan. De product owner is tenslotte geen projectleider of accountmanager. Hij moet zowel de belangen van de klant behartigen binnen het team als die van het team bij de klant.

Daarmee zijn we meteen bij het belangrijkste teamlid aangekomen: de klant. Zeker bij complexe projecten is direct contact met de developers belangrijk. De lijnen kort houden, en niet steeds gebruikmaken van een tussenpersoon, maakt informatieoverdracht makkelijker en zorgt ervoor dat de developers de wensen van de kant beter kunnen interpreteren.

Op naar een nieuw team

Een nieuw team moet je zorgvuldig samenstellen. Je kunt niet zomaar even een handvol developers aannemen en er een scrummaster en een product owner aan toevoegen. We proberen hier allemaal op dezelfde manier in code te werken en dat moet je eerst leren. Vandaar dat we onze nieuwe developers een tijdje in bestaande teams laten meedraaien.

De mensen van onze scrumteams zijn goed op elkaar ingespeeld. Ze kennen en vertrouwen elkaar. Daarom willen we bestaande teams zo veel mogelijk intact laten. Wel halen we de voor het nieuwe team noodzakelijke personen ‘eruit’ die goed kunnen overdragen hoe Way2Web werkt.

Om een nieuw team samen te stellen moeten we dus ‘reshuffelen’ en dat geeft je ook de kans om de verschillende talenten en competenties goed te verdelen of om bepaalde uitdagingen in bestaande teams op te lossen. Een team kan bijvoorbeeld te strikt met regels zijn terwijl een ander team daar juist te losjes mee omgaat.

ISO certificeringen
Dutch Digital Agencies logo
NL digital logo

Goede voorbereiding essentieel voor productiviteit

Het veranderen van de samenstelling van soepel functionerende dedicated scrum teams kan soms leiden tot een dip in je productiviteit. Iets waar bijvoorbeeld de product owner, die z’n planning wil bewaken, natuurlijk niet op zit te wachten.

Gelukkig zijn daar allerlei maatregelen voor te nemen. Zo bereiden we de komst van nieuwe collega’s goed voor en trainen we de teams zodat ze om kunnen gaan met verandering. De verschillende fases waarin het team ‘terug’ groeit naar een optimaal presterend geheel, hebben we goed onder controle: er ligt zelfs een heel draaiboek klaar met wat te doen op welk moment.

Way2Web Ezra Erik Dagmar

Schaalgrootte biedt belangrijke voordelen

We verheugen ons bijzonder op de komst van het vierde team. Door te groeien hebben we niet alleen meer capaciteit maar zijn we ook flexibeler. De (vrij unieke) mogelijkheid om met twee teams aan één project te werken kan heel nuttig zijn. We kunnen bovendien hogere standaarden hanteren, wat de kwaliteit ten goede komt en het werk voor developers interessanter maakt.

Het is mooi om te zien hoe snel nieuwe teamleden onderdeel worden van Way2Web en onze manier van werken aanleren. Daarnaast komen talentvolle nieuwe developers vaak met waardevolle, frisse ideeën en dat voegt een extra dimensie toe aan de vitaliteit en kwaliteit van de ontwikkelteams.

Intensief samenwerken aan maatwerk software die er echt toe doet? Bij Way2Web krijg je alle ruimte om je talent verder te ontwikkelen. Bekijk hier onze vacatures.

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?