Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dagmar Ingelse Leestijd 3 min.

Binnenkort: Vue 3 - wat staat ons te wachten?

Evan You, de maker van Vue.js, kondigde Vue 3 al in 2018 aan. En nu lijkt het moment (bijna) daar. Op 20 en 21 februari, tijdens de grootste Vue conferentie ter wereld (waarvan Way2Web sponsor is) is er speciale aandacht voor Vue 3. Wat staat ons te wachten?

Jochem Vue 3

1. Composition API

Deze nieuwe functie biedt de volgende voordelen:

In Vue:

  • Verbeterde logica van de code
  • Verbeterde codekwaliteit

Voor developers:

  • Grote, complexe componenten zijn makkelijker te onderhouden en te lezen
  • Eenvoudiger hergebruik van code binnen de applicatie

 

2. Sneller

Vue.js staat al bekend om de snelheid maar de community wilde het nog sneller. Het team heeft daarvoor een paar nieuwe slimmigheden geïmplementeerd. Evan heeft gezegd dat de herschrijving van Virtual DOM bedoeld is om de tijd voor het koppelen en patchen zeer fors te verminderen.

 

3. Kleiner

De (geringe) omvang is een kenmerkend onderscheid van het Vue.JS framework. In Vue 3 is de codebase helemaal opnieuw ontwikkeld. Het belooft een stuk logischer te worden en ten opzichte van Vue2 slechts half zo groot. Naar verwachting onder de 10kb, onder meer door het elimineren van bibliotheken die niet gebruikt worden. Sneller downloaden en uitvoeren van de code is uiteraard ook gunstig voor de gebruikers ervaring.

 

4. Makkelijker native apps maken

Native apps maken met Vue is helemaal niet zo moeilijk, maar met Vue 3 is de runtime-kern platform onafhankelijk, waardoor het nog eenvoudiger wordt om deze technologie met elk soort platform te gebruiken, bijvoorbeeld met react native.

 

5. Typescript support

Evan You wil ervoor zorgen dat Vue zo lang mogelijk ‘leeft’. Daarom migreert Vue van Flow naar Typescript. De reden daarvoor is duidelijk. De Typescript-gemeenschap wordt immers steeds groter en populairder.

En wanneer kunnen we dit verwachten?

Er is nog geen officiële releasedatum, maar de roadmap wijst erop dat deze gepland staat in Q1 van 2020. De nieuwe versie is momenteel open source in de alpha-fase (v2 – Zie de changelog hier!). Je kunt er al mee experimenteren, vooral om bugs te identificeren die je ontdekt tijdens het bouwen van demo-apps. Onze eerste ervaringen zijn zeer positief – Vue3 is supersnel en praktisch!

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?