Meer informatie Ja, ik geef toestemming

KLANT CASES

Plekkie

OVER Plekkie

Betere benutting gebouwen dankzij Internet of Things

Met de nieuwe app Plekkie vinden studenten snel en zonder te reserveren, een geschikte vrije ruimte voor 2-12 personen in een gebouw of op een campus. Om te overleggen, te workshoppen, te studeren of gewoon even te chillen bijvoorbeeld.

De app maakt gebruik van data die bewegingssensoren in lokalen en kamers doorgeven. Daarmee is Plekkie een goed voorbeeld van de manier waarop sensortechnologie en het Internet of Things gebruikt kunnen worden. En dat deze toepassing niet meer dan het begin is van tal van innovaties.

“We hebben veel vertrouwen in de technische expertise en bijdrage van Way2Web. Maar we waren vooral aangenaam verrast door het enthousiaste meedenken, de goede ideeën en de collegiale samenwerking met het scrumteam”

Florian Draisma

Surf Plekkie Way2Web Mobile responsive

Over SURF

Meer dan 100 onderwijs- en onderzoeksinstellingen in Nederland werken in de coöperatie SURF samen om de kansen van digitalisering ten volle te benutten. Met als doel: beter en flexibeler onderwijs en onderzoek.

De ontwikkeling van Plekkie komt voort uit de vraag van een aantal hogescholen naar de mogelijkheden van sensortechnologie en het Internet of Things. De Hanzehogeschool Groningen en hun innovatiewerkplaats Digital Society Hub hebben hiervoor hun pand ter beschikking gesteld.

Sensortechnologie en IoT

Voor onderwijsinstellingen met meerdere gebouwen en veel verschillende ruimtes is het vaak een enorme klus om het gebruik daarvan aan het begin van het studiejaar in te roosteren. En vrijwel altijd blijkt in de praktijk dan toch weer net anders te zijn. Door ruimtes realtime te monitoren blijkt of ze daadwerkelijk bezet of beschikbaar zijn.

In het pand van innovatiewerkplaats Digital Society Hub zijn de ruimtes voorzien van sensoren die temperatuur, CO2, beweging en geluidsniveau meten. Dit om uiteindelijk inzicht te verkrijgen in het gebruik, verkeersstromen en bezettingsgraad van locaties. Voor Plekkie wordt alleen beweging gemeten.

Surf_Plekkie_way2Web_mobile_proces_2

Waar vind ik een ruimte?

Studenten die op zoek zijn naar een beschikbare ruimte geven aan wat het doel is en om hoeveel personen het gaat. De app laat realtime zien waar iets vrij is. Een geclaimde ruimte verdwijnt automatisch gedurende 5 minuten uit het aanbod. Het gaat dus niet om reserveren maar om het ad hoc matchen van vraag en aanbod.

Wanneer er beweging in de ruimte wordt gedetecteerd verschijnt er een pop-up om je aanwezigheid te bevestigen. Het kan ook zijn dat iemand anders de kamer al gebruikt, waarna een nieuwe ruimte gezocht kan worden.

Na gebruik wordt er om kwalitatieve feedback gevraagd. Hoe geschikt was de ruimte? En waren de juiste voorzieningen aanwezig?

Vroege betrokkenheid

Op het moment dat Way2Web bij het project betrokken werd was de UX/UI-designer nog niet bezig met de designs. Het team kon daardoor meteen intensief mee sparren en in soms twee meetings per week, feedback en input geven over hoe de app daadwerkelijk precies zou gaan werken.

Plekkie is een zogenaamde Progressive Web App (PWA) waarmee je op je smartphone een internetbrowser opent die aanvoelt als een native app. Updates op je telefoon zijn daardoor nooit nodig. De front-end zelf is ontwikkeld met het gratis en open source Nuxt.js framework. De back-end is gebouwd met Laravel.

Studenten overleg Plekkie

Snelle koppelingen, anoniem gebruik

Plekkie werkt razendsnel. Wanneer een sensor beweging waarneemt in een ruimte wordt dit via LoRaWAN (Long Range Wide Area Network) op de campus doorgestuurd naar het dataplatform van SURF. De informatie wordt daar in een oogwenk verwerkt en doorgestuurd naar het systeem van Plekkie. De ruimte verdwijnt uit het aanbod.

Surf Plekkie Datastroom

Het gebruik van Plekkie is uiteraard goed beveiligd. De studenten loggen via SURFconext, dat toegang geeft tot verschillende clouddiensten met 1 set credentials. Via een identifier krijgt de student toegang tot de app. De gebruiker is daarmee volkomen anoniem.

Op naar de toekomst

Plekkie is ontwikkeld als proof of concept maar is een goed werkende demoversie geworden. Wensen voor de toekomst zijn: locatiebepaling van een gebruiker en een dashboard met alle informatie voor de facilitair beheerders.

In een vervolgfase is het de bedoeling dat Plekkie gebruikt gaat worden op meer locaties van de Hanzehogeschool door heel Groningen heen – en idealiter zelfs bij andere onderwijsinstellingen in de stad of zelfs Nederland zodat iedereen elkaars faciliteiten kan delen.

Sensortechnologie en het Internet of Things bieden eindeloos veel mogelijkheden om slimmer, efficiënter en goedkoper gebouwen te beheren. De verzamelde data kunnen worden ingezet voor bijvoorbeeld gebouwinrichting, beheer van bezoekersstromen, verwarming en verlichting en bijvoorbeeld beveiliging en toegangsbeheer.

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?

Bewezen resultaten

Hier leest u meer over websites en webapplicaties die we de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. Niet alleen omdat we trots zijn op ons werk, maar vooral om u te laten zien hoe we hebben meegedacht en meegewerkt met onze opdrachtgevers.