Meer informatie Ja, ik geef toestemming

case: UMC Utrecht

Cultuur in kaart

Artsen en specialisten in opleiding krijgen niet alleen klinische kennis en vaardigheden overgedragen, ook de ongeschreven regels, attitudes, normen en waarden van een afdeling in het ziekenhuis spelen een belangrijke rol. Maar hoe breng je die cultuur in kaart? Het Universitair Medisch Centrum Utrecht ontwikkelde er een methode voor, Way2Web ontwikkelde een betrouwbare en veilige onlineapplicatie.

Kwaliteit van het onderwijs

Het UMC is behalve een ziekenhuis ook een belangrijk centrum voor opleidingen tot arts of specialist. De cultuur van een afdeling in het ziekenhuis, het ‘hidden curriculum’, blijkt van grote invloed op de kwaliteit van onderwijs. Door het Expertise Centrum voor Onderwijs en Opleiding van het UMC is een tool ontwikkeld om die cultuur in kaart te brengen.

Rangschikken van eigenschappen

Met de Q-sort methode wordt een groot aantal eigenschappen online door respondenten ‘visueel’ gerangschikt als meer of minder kenmerkend. De aanvankelijk door het UMC zelf ontwikkelde applicatie voor deze methode was slechts door een handjevol medewerkers te gebruiken en kende geen goede rapportagemogelijkheden.

UMC-case-Q-Sort-start

UMC-case-Q-Sort-mid

"UMC-case-Q-Sort-review
Een lijst met stellingen over de cultuur van een afdeling…
… worden door de respondent als minder of meer kenmerkend beoordeeld en gerangschikt…
…en vergeleken met een ideale situatie.

Universeel toepasbaar

Om deze tool op een grootschalige manier in te kunnen zetten, ook bij andere instellingen en in andere landen, heeft Way2Web een nieuwe applicatie ontwikkeld. De applicatie helpt niet alleen om data online te verzamelen maar zorgt ook dat de uitkomsten op meerdere manieren en door meerdere soorten gebruikers gedeeld kunnen worden. Zelfs studenten kunnen feedback krijgen over de cultuur op een afdeling.

 

 

Ecca Berhitu

“Samen met Way2Web werken we aan innovatieve online tooling voor het UMC. En die samenwerking verloopt heel prettig. Als een natuurlijk verlengstuk van onze eigen organisatie pakken ze projecten op waar intern eigenlijk geen ruimte voor is, maar die wel uiterst professioneel moeten worden gerealiseerd.”

Ecca Berhitu, Business Information Manager UMC Utrecht

Klaar om uit te rollen

De nieuwe applicatie is bijzonder eenvoudig in het gebruik. Dit is belangrijk omdat studenten de kenmerkende eigenschappen van een afdeling grafisch rangschikken op allerlei verschillende apparaten. Er zijn filters ingebouwd die ervoor zorgen dat de privacy van de respondent maximaal beschermd is.

De applicatie genereert hoogwaardige (grafische) rapportages. En het aantal eigenschappen dat gerangschikt wordt is bovendien eenvoudig aan te passen. Daarmee is deze tool direct inzetbaar bij andere ziekenhuizen en biedt hij een solide basis om te werken aan cultuurverandering en het verhogen van de kwaliteit van onderwijs.

Bij de uitrol naar andere ziekenhuizen gaat Way2Web ervoor zorgen dat de continuïteit, veiligheid en vertrouwelijkheid gegarandeerd zijn.

Krachtige onderzoekstool

 • Bewezen effectieve Q-sorting methode
  (visueel rangschikken van cultuurkenmerken)
 • Kwalitatieve enquêtes met kwantitatieve resultaten
 • Data verzamelen, rapporteren en delen
 • Concrete handvatten voor verbetering

Betrouwbare online applicatie

 • 1 applicatie voor studenten, opleidingscoördinatoren en onderzoekers
 • Volledig responsive op alle devices
 • Stabiele en veilige Laravel applicatie
 • Privacy gewaarborgd

Gebouwd op de toekomst

 • 2018 operationeel in UMC Utrecht
 • Vanaf 2019 uitrol andere opleidingen
 • Meetinstrument flexibel aan te passen
Idee voor een webapplicatie? Zo maakt u een ijzersterke briefing: Download whitepaper

Bewezen resultaten

Hier leest u meer over websites en webapplicaties die we de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. Niet alleen omdat we trots zijn op ons werk, maar vooral om u te laten zien hoe we hebben meegedacht en meegewerkt met onze opdrachtgevers.

Slimme online oplossingen

Way2Web helpt ondernemende organisaties om hun doelen te bereiken.
Profiteer ook van betere resultaten dankzij effectieve webapplicaties en CMS websites.

Minder kosten

Meer automatiseren, minder papier,
minder uren

lees meer

Meer klanten

Cross-platform, groter bereik,
betere conversie

lees meer

Slimmer werken

Real-time informatie, geïntegreerde
processen, snellere reacties

lees meer