Meer informatie Ja, ik geef toestemming

KLANT CASES

UMC Utrecht

OVER UMC Utrecht

Cultuur van een ziekenhuisafdeling in kaart

Artsen en specialisten in opleiding krijgen niet alleen klinische kennis en vaardigheden overgedragen, ook de ongeschreven regels, attitudes, normen en waarden van een afdeling in het ziekenhuis spelen een belangrijke rol. Maar hoe breng je die cultuur in kaart? Het Universitair Medisch Centrum Utrecht ontwikkelde er een methode voor, Way2Web ontwikkelde een betrouwbare en veilige webapplicatie.


Veilige oplossingen om efficiënter te werken aan meer kwaliteit – Way2Web ontwikkelt digitale oplossingen voor de zorg.

“Samen met Way2Web werken we aan innovatieve online tooling voor het UMC. En die samenwerking verloopt heel prettig. Als een natuurlijk verlengstuk van onze eigen organisatie pakken ze projecten op waar intern eigenlijk geen ruimte voor is, maar die wel uiterst professioneel moeten worden gerealiseerd.”

Ecca Berhitu, Business Information Manager

Co-assistenten

Kwaliteit van het onderwijs

Het UMC is behalve een ziekenhuis ook een belangrijk centrum voor opleidingen tot arts of specialist. De cultuur van een afdeling in het ziekenhuis, het ‘hidden curriculum’, blijkt van grote invloed op de kwaliteit van onderwijs. Door het Expertise Centrum voor Onderwijs en Opleiding van het UMC is een tool ontwikkeld om die cultuur in kaart te brengen.

Rangschikken van eigenschappen

Met de Q-sort methode wordt een groot aantal eigenschappen online door respondenten ‘visueel’ gerangschikt als meer of minder kenmerkend. De aanvankelijk door het UMC zelf ontwikkelde applicatie voor deze methode was slechts door een handjevol medewerkers te gebruiken en kende geen goede rapportage mogelijkheden.

Universeel toepasbaar

Om deze tool op een grootschalige manier in te kunnen zetten, ook bij andere instellingen en in andere landen, heeft Way2Web een nieuwe applicatie ontwikkeld. De applicatie helpt niet alleen om data online te verzamelen maar zorgt ook dat de uitkomsten op meerdere manieren en door meerdere soorten gebruikers gedeeld kunnen worden. Zelfs studenten kunnen feedback krijgen over de cultuur op een afdeling.

Keizersnede wordt uitgevoerd in de operatiekamer

Klaar om uit te rollen

De nieuwe applicatie is bijzonder eenvoudig in het gebruik. Dit is belangrijk omdat studenten de kenmerkende eigenschappen van een afdeling grafisch rangschikken op allerlei verschillende apparaten. Er zijn filters ingebouwd die ervoor zorgen dat de privacy van de respondent maximaal beschermd is.

De applicatie genereert hoogwaardige (grafische) rapportages. En het aantal eigenschappen dat gerangschikt wordt is bovendien eenvoudig aan te passen. Daarmee is deze tool direct inzetbaar bij andere ziekenhuizen en biedt hij een solide basis om te werken aan cultuurverandering en het verhogen van de kwaliteit van onderwijs.

Bij de uitrol naar andere ziekenhuizen gaat Way2Web ervoor zorgen dat de continuïteit, veiligheid en vertrouwelijkheid gegarandeerd zijn.

Created with Sketch.

Krachtige onderzoekstool

 • Bewezen effectieve Q-sorting methode
  (visueel rangschikken van cultuurkenmerken)
 • Kwalitatieve enquêtes met kwantitatieve resultaten
 • Data verzamelen, rapporteren en delen
 • Concrete handvatten voor verbetering
Created with Sketch.

Betrouwbare online applicatie

 • 1 applicatie voor studenten, opleidingscoördinatoren en onderzoekers
 • Volledig responsive op alle devices
 • Stabiele en veilige Laravel applicatie
 • Privacy gewaarborgd
Created with Sketch.

Gebouwd op de toekomst

 • 2018 operationeel in UMC Utrecht
 • Vanaf 2019 uitrol andere opleidingen
 • Meetinstrument flexibel aan te passen

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?

Bewezen resultaten

Hier leest u meer over websites en webapplicaties die we de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. Niet alleen omdat we trots zijn op ons werk, maar vooral om u te laten zien hoe we hebben meegedacht en meegewerkt met onze opdrachtgevers.