Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dagmar Ingelse Leestijd 5 min.

De beste applicaties om je wachtwoorden op te slaan

De gemiddelde internetgebruiker heeft een steeds langere lijst aan inloggegevens. Online zijn er veel applicaties te vinden waarmee je deze lijst in een database kan opslaan, zowel online als offline. Er is dus genoeg keuze, maar wat is nou de beste wachtwoordapplicatie?

Wachtwoordapplicaties

De meest populaire applicatie is LastPass en dat is niet geheel zonder reden. LastPass is een online applicatie die het mogelijk maakt om alle wachtwoorden veilig op te slaan via één login. De applicatie is erg veelzijdig. Zo is LastPass klaargestoomd voor iedere browser en besturingssysteem. Daarnaast kunnen gebruikers gebruik maken van de mobiele versie. Sinds kort heeft Lastpass ook Google Authentication omarmd. Daarmee wordt het loginproces geverifieerd middels een SMS-verificatie.

Wil je voorkomen dat je gegevens in een online database worden opgeslagen dan is
KeePass een goede gratis oplossing. KeePass werkt, in tegenstelling tot LastPass, alleen lokaal. De accounts en wachtwoorden worden versleuteld opgeslagen op de desktop. Het voordeel van zo’n offline wachtwoordapplicatie is voornamelijk de veiligheid. Er ontstaat namelijk minder kans dat privégegevens onderschept worden wanneer geen gebruik wordt gemaakt van een netwerk. Toch biedt deze wachtwoordapplicatie hun gebruikers de mogelijkheid om de wachtwoorden online te synchroniseren via een Dropbox account.

 
Een andere betaalde wachtwoordapplicatie is 1Password. Deze gebruiksvriendelijke applicatie werkt lokaal, online en op alle soorten apparaten (desktop, tablet en mobiel). Voor deze diensten betaal je maandelijks 3 euro. Wel geeft 1Password aan dat ze ieder jaar een veiligheidsupdate uitbrengen die je verplicht bent om aan te schaffen voor dezelfde prijs van 30 euro.

Een goedkopere oplossing is Keeper. Net zoals 1Password is Keeper geoptimaliseerd voor alle soorten browsers en apparaten. Het voordeel van Keeper is dat de wachtwoorden via WiFi gedeeld kunnen worden. Doordat dataverkeer alleen plaatsvindt binnen een bepaald netwerk, is er weinig kans dat privégegevens van buitenaf onderschept worden. Deze dienst kost 7,50 euro per jaar voor het gebruik van Keeper op één apparaat. Om meerdere apparaten te gebruiken betaal je 7,50 euro extra per jaar.

 

SSL en AES encrypted

De online applicaties maken grotendeels gebruik van een SSL verbinding in combinatie met een 256-bits AES encryptie. Net zoals de online applicaties, maken de lokale applicaties ook gebruik van deze 256-bits AES encryptie. Experts geven aan dat deze encrypties haast onmogelijk zijn om te kraken.

 

Zakelijke wachtwoordapplicaties

Als internetbureau geloven we in dit soort applicaties, maar helaas zijn ze nog niet geoptimaliseerd voor zakelijk gebruik. Zo kunnen er geen verschillende gebruikersrollen aangemaakt worden om wachtwoorden toe te eisen aan bepaalde medewerkers. Om die reden maken wij al jaren gebruik van onze eigen wachtwoordapplicatie. Deze werkt op basis van teams en verleent rechten aan bepaalde accounts om gegevens te mogen zien of beheren. Uiteraard zijn hierop ook alle veiligheidseisen en encryptiewensen toegepast. Een toevoeging wat zeer handig is voor het MKB. Echt een uitkomst dus! Interesse? Neem dan contact met ons op.

 

Toch geen applicatie?

Heeft u toch angst om zulke applicaties te omarmen, onthoud dan de volgende tips. Microsoft-onderzoekers gaven namelijk in een studie aan dat het zeer verstandig is om simpele wachtwoorden te gebruiken voor online accounts die je letterlijk gestolen kunnen worden (maar vermijd wel deze wachtwoorden). Op die manier houd je meer hersencapaciteit over voor gecompliceerde wachtwoorden die gebruikt kunnen worden voor belangrijkere gegevens, zoals internetbankieren of e-mail. Een wachtwoord in combinatie met letters, tekens en hoofdletters is daarbij een must. Ook geeft Microsoft aan dat het verstandig is om niet één gecompliceerd wachtwoord te gebruiken voor alle sites.

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?