Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door way2web_assist Leestijd 7 min.

De waarde van goede software(ontwikkelaars)

De digitale transformatie van onze samenleving is in volle gang. Bedrijven, maar ook instellingen en overheden, zien hun organisatie ingrijpend veranderen door een steeds dominantere rol van digitale technologieën.

Digitalisering helpt om beter en sneller te presteren, om meer waarde te bieden tegen lagere kosten, maar vooral ook om compleet nieuwe wegen in te slaan. Bij een zo ingrijpende transitie wordt de rol van de softwareontwikkelaar steeds belangrijker. Hoe waardevol goede software is (en hoe duur goedkope software is) moet niet onderschat worden.

Van Meer en Beter naar Anders

Automatisering was lange tijd gericht op ‘meer’ (organisatiegroei) en ‘beter’ (procesoptimalisatie), stelt emeritus-hoogleraar Rick Maes, maar met digitale transformatie hebben we het nu vooral over ‘anders’, over radicale innovaties en een andere mindset.

Ga maar na: het grootste taxibedrijf van de wereld heeft zelf geen auto’s, de grootste verhuurder van privé-accommodaties heeft zelf geen onroerend goed, en het grootste mediabedrijf produceert zelf geen content. Het fundament van succesvolle platformbedrijven als Uber, Airbnb en Facebook is software.

Software is geen onkostenpost

Digitale transformatie heeft impact op klantinteractie en klantbeleving, op waardeproposities, businessmodellen en operationele processen. Wie achterblijft doet straks niet meer mee, lijkt het wel. Informatietechnologie speelt dus een cruciale rol in de toekomst van organisaties. Althans zo zou het moeten zijn.

In zijn column ‘Hoe goedkoop is goedkope software’, verbaast Jeroen Lemaire zich erover dat Boeing bedrijfskritische software voor de 737 MAX, via onderaannemers in India liet ontwikkelen voor 9 dollar per uur. Een software bug heeft geleid tot twee vliegtuigcrashes. De productie ligt stil en honderden toestellen staan aan de grond.

Way2Web Vliegtuig

Een bug leidde tot twee crashes, het stilleggen van productie en honderden toestellen aan de grond.

Neem softwaredevelopment (heel) serieus

Softwaredevelopment gaat niet over een x-aantal uren werk dat je moet inkopen om een website, webshop of applicatie te laten bouwen. Softwaredevelopment gaat over het overwinnen van complexiteit, stelt Lemaire. Belangrijker dan manuren, zijn passie, talent en creativiteit. Dat veel organisaties dat niet onderkennen wordt bewezen door de tientallen falende IT-projecten, soms met fatale gevolgen.

Bedrijven die digitaal transformeren moeten het vak van developers dan ook echt serieus nemen, betoogt hij gloedvol. Ze moeten stoppen met beknibbelen en geld over hebben voor kwaliteit. Nu software het hart van een onderneming raakt is het bovendien zaak om softwareontwikkelaars te verwelkomen in de vergaderingen waar beslissingen worden genomen. Een betoog dat wij van harte onderschrijven.

Software eats the world

Bij Way2Web zien we dagelijks hoe belangrijk het is om al in een vroeg stadium mee te denken over de kansen die digitalisering biedt. Niet alleen door onze business engineers overigens. Ook door de developers die vanuit hun eigen expertise en hun eigen perspectief een bijdrage leveren die steeds belangrijker en steeds waardevoller wordt. Die ontwikkeling valt niet meer te keren want, zoals de titel luidt van Marc Andreesens essay uit 2011 al luidde: software eats the world! Je bent dus gewaarschuwd.

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?