Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door way2web_assist Leestijd 10 min.

Design & software development - dat gaat dus prima samen!

“De combinatie UX-designer en backend developer is en blijft lastig. Het zijn twee specialisten die elkaar ook moeilijk snappen”. Dit was een van de opmerkingen uit een onderzoek bij ruim 80 interactiebureaus over dit onderwerp eind 2018.

Toch zijn veel bureaus ervan overtuigd dat twee specialisten samen het beste eindresultaat voor de klant kunnen realiseren. UX-designer Sven en developer Tom weten inmiddels dat samenwerken in één ontwikkelteam prima kan.

Gedeelde visie en focus op de eindgebruiker

“Alles begint met vertrouwen en respect voor elkaars expertise”, vertelt Sven. “Je moet elkaar niet in de weg zitten maar juist aanvullen en versterken. We hebben vooraf onze visie op de werking van een applicatie heel goed op elkaar afgestemd.

Tom vult aan: “Het is heel fijn dat er een specialist als Sven bij betrokken is, die onze applicaties nog mooier, makkelijker en logischer in het gebruik maakt. De developers kunnen zich bovendien helemaal richten op hun eigen taak: software ontwikkelen.”

Sven: “Het is niet ‘techniek tegenover UX’ maar samen aan de slag vanuit dezelfde achterliggende gedachte. En die gedachte betreft altijd de eindgebruiker. Je moet dat helder formuleren en daarna kun je verder op details. Daarbij kreeg ik als interactiedesigner de volledige vrijheid.”

20190509 Robert Oosterbroek Way2Web 010

Het klein houden en flexibel blijven ontwikkelen

“Het is belangrijk dat je als team aan de slag gaat en goed aangehaakt blijft. Wat je niet wilt is ‘om en om’ werken”, betoogt Sven. “Wat zeker hielp is dat beide partijen gewend zijn om aan een MVP, een Minimum Viable Product, te werken. Om het klein te houden en dan verder te kijken. Overigens zit daar wel een verschil hoor. Een webbouwer wil met een MVP een applicatie zo snel mogelijk werkend krijgen. Bij UX ligt het accent bij een MVP vooral op het indammen van het eisenpakket.”

Tom: “Je hebt ieder je eigen specialisatie maar je houdt binnen het team wel continu contact. We komen samen steeds stap voor stap verder. Dan werk je dus mega efficiënt aan het beste eindproduct: een robuust en schaalbaar platform dan ook nog eens bijzonder lekker werkt.”

Meteen bij iemand aan kunnen schuiven

Sven vervolgt: “UX is veel minder taak (functionaliteit) gestuurd. Je weet nooit precies wat je gaat maken, het hangt helemaal af van de applicatie en hoe je een gebruiker er makkelijk mee laat werken. Complexe interfaces moet je toch behapbaar maken. Ik ben de advocaat van de klant als het gaat om gebruiksvriendelijkheid. En die rol kan ik beter vervullen binnen een team met de developers. Je zit er bovenop en kunt meteen bij iemand aanschuiven.”

“Dat klopt”, beaamt Tom, “Soms heeft een designer een bepaald stuk bijvoorbeeld niet helemaal uitgedacht waar ik dan als developer tegenaan loop. Je kunt binnen het team dan meteen overleggen, vragen stellen en feedback geven zonder dat het ontwikkelproces vertraagt of stilvalt. De verschillende specialisten kunnen dus juist heel goed samenwerken. Beter zelfs.”

Way2Web Peter Paul Dagmar overleg

Even naast elkaar zitten bespoedigt het ontwikkelproces

Blijf contact houden en communiceren

Sven: “Wanneer je als gespecialiseerde designer in een team developers terecht komt, weet je natuurlijk niet precies wat je mag verwachten. Maar het is echt fantastisch verlopen. Werken in dit team gaf me bovendien een interessant inkijkje in de backend-wereld.”

Tom: “Sparren met Sven verbreedt je blik en UX vind ik ook persoonlijk erg interessant. Bovendien vind ik het leuk om zijn wereld beter te leren kennen en om mooi design om te kunnen zetten naar html en css.

“Wat ik belangrijk vind, is dat je later ook betrokken blijft”, besluit Sven. “Dus ook nadat de UX staat, alle wireframes af zijn en de softwareontwikkelaar verder kan. Blijf communiceren over de voortgang. En laat niet alleen de gebruikers en de opdrachtgevers testen maar ook de designer. Dan blijft de UX echt goed bewaakt!”

Sven van Dinslage werkte als dedicated senior UX-designer bij Eagerly Internet samen met o.a. developer Tom Stemerding in een ontwikkelteam van Way2Web Software.

 

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?