Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dagmar Ingelse Leestijd 7 min.

Design systems: efficiënter werken aan de user experience (UX)

Het succes van een applicatie wordt in belangrijke mate bepaald door de wijze waarop een gebruiker deze ervaart. Een prettige en vooral ook consistente vormgeving is daarvoor essentieel. Een design system is een goede oplossing om daar efficiënt aan te werken. Maar wat is het?

Denken in componenten

Zo efficiënt mogelijk werken is ook voor front-end developers het devies. En een van de manieren om dat te doen is het gebruiken van componenten. Componenten zijn instructies voor een computer die regelmatig voorkomen, bijvoorbeeld een knop of een button op een pagina.

In plaats van het telkens opnieuw programmeren van de instructie daarvoor wordt er een component gemaakt die door het hele digitale product heen, consistent gebruikt wordt. Je hoeft een component alleen maar aan te roepen en hij verschijnt op het scherm. Snel, makkelijk en foutloos.

Way2Web samenwerken Aron Rogier Johan header

Consistente vormgeving

Uiteraard moet je als developer wel weten waar je zo’n component kunt vinden. En daarnaast zit je nog met andere front-end vragen zoals: wat is de primaire kleur? Welke heading-stijlen moet ik gebruiken? En welke conventies zijn er voor het maken van een formulier? De antwoorden daarop vind je in een design system.

Een design system geeft je duidelijk gedocumenteerde informatie over al dit soort zaken. Het is een verzameling van componenten, kleuren, lettertypen en stijlvormen. Een design system zorgt ervoor dat je sneller kunt werken en dat de ‘huisstijl’ van een applicatie er overal hetzelfde uitziet. Dat maakt dat de software begrijpelijk en plezierig in het gebruik is.

Design systems bij Way2Web

Ook bij Way2Web werken we met een design system om een prettige look and feel te waarborgen, om klanttevredenheid te vergroten en om conversies te bevorderen. Want met aandacht voor UX maak je van een goede applicatie een geweldige applicatie!

Een voorbeeld van een project waar een Design System is geïmplementeerd is de schaalbare en gebruiksvriendelijke HR-software van SZ Tools. We zijn begonnen met het ondersteunen van een aantal onderdelen van het design system en zullen het iteratief doorontwikkelen.

Om de vakbekwaamheid van het Way2Web team op dit terrein te bevorderen heeft senior front-end  developer Jochem onlangs een kennissessie met code-opdracht georganiseerd over design systems – uiteraard op afstand.

De voordelen van design systems

  • Efficiënter programmeren
  • Consistente vormgeving
  • Alle elementen op een centrale plek
  • Bereikbaar voor alle developers
  • Makkelijk deelbaar, ook met klant en designpartner
  • Meer documentatie
  • Stimuleert denken in componenten
  • Meer focus op UX

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?