Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dani Prozee Leestijd 4 min.

Domeinnamen: SEO of Branding?

Een website begint bij een domeinnaam, maar de impact hiervan wordt vaak onderschat. Een domeinnaam bepaalt in grote mate je online succes, vindbaarheid en heeft een grote impact op Search Engine Optimization (SEO).

Website begint bij een domeinnaam

Een website begint bij een domeinnaam, maar de impact hiervan wordt vaak onderschat. Een domeinnaam bepaalt in grote mate je online succes, vindbaarheid en heeft een grote impact op Search Engine Optimization (SEO).
Maurits 
Technisch bedrijfskundige
Directeur

Domeinnaam als keyword voor snelle traffic

Vroeger werden domeinnamen vooral gekozen op basis van keywords. Kernbegrippen waarop je als website graag gevonden wilt worden. Wanneer je je als website bijv. wilt richten op ‘goedkoopbroekenkopen’ dan zou je domeinnaam automatisch www.goedkoopbroekenkopen.nl heten. Dit heeft twee voordelen, want de overlap zorgt voor een hogere ranking in Google en de aanwezigheid van jouw keywords in een link op andere websites.

Echter zorgen Google updates er steeds vaker voor dat deze techniek minder scoort. Uit onderzoek blijkt dat de ranking van dit soort websites van gemiddeld 13.4 naar 26.6 daalden. Het is dus de vraag hoelang deze methode nog succesvol blijft.

Domeinnaam als merk voor bekendheid op lange termijn

Om snel gevonden te worden zijn domeinnamen met keywords een zeer handige methode, maar als je succes wilt boeken op de lange termijn dan moet je werken aan je branding. Het moet voor bezoekers makkelijk zijn om je domeinnaam te vinden, onthouden, delen en te identificeren met je organisatie. In de toekomst zal dit alleen meer de dienst uit maken. Tips voor een branding domeinnaam:

  • Kies voor .nl of .com
  • Zorg ervoor dat de naam makkelijk te onthouden is
  • Je domeinnaam moet associëren met je uiteindelijke doel. Vraag bijvoorbeeld vrienden waar zij aan denken bij jouw gekozen domeinnaam.
  • Het moet makkelijk te spellen zijn. Typfouten brengen mensen naar al snel naar een ander domein.
  • Het moet betrouwbaar klinken
  • Houd het kort met één of twee woorden. De top 100.000 websites hebben bijv. gemiddeld 9 karakters.
  • Wees uniek, denk bijvoorbeeld aan Google, Yahoo of bol.com.

De beste domeinnaam

De beste domeinnaam die je kan kiezen is een combinatie tussen bovenstaande. Een domeinnaam die herkenbaar, pakkend en uniek is, maar die ook veel zoekverkeer oplevert en de Google ranking verhoogt. Denk dus eerst goed na voordat je een domeinnaam registreert.

Bron: Highposition.com, Searchenginejournal.com

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?