Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dani Prozee

Hoe wij software ontwikkelen

#3: Een 'sprint' in de praktijk

 

 

Vorige

Een ‘sprint’ in de praktijk

Way2Web ontwikkelt software waarmee onze opdrachtgevers een nieuw niveau van functioneren en presteren bereiken. Daar is niets magisch aan maar gewoon een kwestie van gezond verstand, weten wat je doet en vooral intensief samenwerken.

In zes artikelen nemen we u mee op dat spannende avontuur dat begint met een eerste idee en resulteert in een effectieve, betrouwbare en veilige applicatie. Deze keer: hoe ziet de week er voor de developers uit?

 

Volgende

Van week tot week

Het werk is georganiseerd, de takenlijst is samen met de opdrachtgever opgesteld en de belangrijkste zaken staan bovenaan. Het development team kan aan de slag met de user stories voor de eerste release.

Bij Way2Web maken wij gebruik van agile scrum als projectmethodiek. Dit betekent in de praktijk dat we onze planning opdelen in sprints. Iedere sprint duurt één week. Vooraf geeft het scrum team aan welke user stories ze samen af denken te krijgen. En elke vrijdag demonstreren ze het opgeleverde werk. U bent van harte welkom!

 

Maandag: Sprint Planning

Het development team heeft binnen de sprint veel vrijheid. Het team deelt namelijk zelf de user stories op in subtaken en verdeelt deze onderling. Zo kan elke developer zijn expertise gebruiken en gebeuren de juiste zaken in de juiste volgorde. Het bespreken en verdelen van het werk gebeurt iedere maandagmorgen in de sprint planning.

 

Onze specialisten werken vaak samen aan stories – ze hebben immers ook samen aangegeven welke user stories ze afmaken in de sprint. Het kan goed zijn dat een opdrachtgever tijdens een sprint wordt uitgenodigd om live feedback te komen geven.

Tijdens de sprint planning worden eventuele afhankelijkheden en bijzonderheden daarom goed doorgesproken. Zo voorkomen we dat het werk ‘ophoopt’ en maken we binnen de sprint zoveel mogelijk taken af.

 

Dinsdag t/m donderdag: De Stand-up

De volgorde van taken binnen een sprint wordt bepaald door de prioriteit, de urgentie en de praktische kant. Na de sprint planning is voor iedereen duidelijk welke taken er moeten worden opgepakt en in welke volgorde. Desalniettemin wordt ook dagelijks op een vast tijdstip gesproken over de voortgang en de samenwerking. Wat is er al af? En welke taken moeten nog? Is er ergens extra hulp of aandacht bij nodig?

 

Deze stand-up heeft een vast tijdstip en duurt nooit langer dan 15 minuten. Het scrum team gebruikt deze meeting om samen bij te sturen waar dat nodig is.

 

Vrijdag: Demo-time!

Aan het einde van elke sprint vindt er een demonstratie plaats van alle afgeronde user stories, kortweg de ‘demo’. In de demo wordt de software getoond door de developers die hieraan hebben gewerkt. En reken maar dat er extra hard wordt geprobeerd om slordigheden in andermans werk te vinden!

 

Na de demo is het tijd voor een terugblik op de afgelopen sprint en wordt de nieuwe alvast voorbereid. Ook wordt de onderlinge samenwerking besproken. Softwareontwikkeling draait immers om het zo efficiënt mogelijk opleveren van nieuwe versies van software in teamverband.

 

Way2Web: de kracht van samen

De developers van Way2Web zijn niet alleen heel goed in hun vak, ze zijn ook heel goed in samenwerken. Bij de complexe software op maat die wij ontwikkelen heb je nu eenmaal verschillende specialisten nodig die elkaar permanent aanvullen, versterken en scherp houden. Hoe kunnen we elkaar helpen? Hoe kan het net nog even beter?

Daarnaast zien twee paar ogen meer dan één paar natuurlijk. Fouten worden eerder ontdekt en problemen sneller opgelost. Ook kom je door onderling overleggen en sparren vaak op betere ideeën. Deze intensieve manier van samenwerken is goed voor de kwaliteit van het eindresultaat maar zeker ook voor de sfeer. In een echt en hecht team krijgen onze professionals alle ruimte om te excelleren. En dat wordt zeer gewaardeerd.

Wilt u weten hoe uw IT-project aan kracht wint dankzij onze werkwijze? Neem dan contact op voor een afspraak.

 

Meer weten over onze Agile Scrum projectmethode?

 

Meer weten over onze projectmethode Agile Scrum?

Door het gebruik van Agile Scrum als projectmethodiek maken we optimaal gebruik van voortschrijdend inzicht en bieden we ruimte aan goede ideeën van het team. Een Scrum-project is opgedeeld in hapklare sprints die elkaar snel opvolgen, zo houden we de lijnen kort én ziet u snel resultaat.

Nieuwsgierig? Vul uw gegevens in en we nemen binnen 1 werkdag contact met u op!

Maurits Dijkgraaf

Technisch bedrijfskundige & directeur
06 – 430 91 030
maurits@way2web.nl

 

Way2Web B.V.,
Australiëlaan 11,
3526 AB Utrecht, Nederland

Way2Web B.V., Australiëlaan 11, 3526 AB Utrecht, Nederland

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?