Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door way2web_assist Leestijd 5 min.

Een vrouwvriendelijke bedrijfscultuur

Als we kijken naar vrouwen in tech dan zien we een verschijnsel dat ook wel een lekkende tuinslang wordt genoemd. De kraan staat open, maar het water lekt op meerdere plekken weg, waardoor er aan het eind nog maar weinig overblijft.

In het voortgezet onderwijs kiest de helft van de meisjes voor het profiel Natuur & Techniek, een kwart daarvan kiest vervolgens een technische opleiding. En slechts een kwart daar weer van vindt een baan in de techniek. Waarin ze zich overigens regelmatig na verloop van tijd toch niet meer prettig voelen.

Betere prestaties

Way2Web Software wil graag meer vrouwen in het team omdat diverse teams beter presteren. Uit een onderzoek van McKinsey bleek dat ze zelfs 35% beter presteren dan het gemiddelde van vergelijkbare bedrijven. Als we meer vrouwen weten te vinden en te binden, is het natuurlijk zaak dat ze zich bij ons ook thuis voelen en niet na een tijdje weer vertrekken.

Wat zijn kenmerken van een vrouwvriendelijke bedrijfscultuur? En hoe doen wij het als softwarebedrijf met voornamelijk mannen in dienst?

Gelijkwaardigheid

Om te beginnen moet je werken vanuit de overtuiging dat mannen en vrouwen niet hetzelfde maar wel gelijkwaardig zijn. En hoe geëmancipeerd of progressief je ook bent, blijf alert op ingebakken vooroordelen. Let op haantjesgedrag en wijs een machocultuur af. Zorg ervoor dat het streven naar diversiteit in je missie is verwerkt en geen modieus trucje is om meer personeel aan te trekken.

Bij Way2Web werken we al jaren aan diversiteit, maar het lijkt wel een goed idee om dat explicieter in ons ‘verhaal’ mee te nemen.

Samenwerking

Het is belangrijk dat de cultuur gericht is op samenwerking. Er moet open en eerlijk gecommuniceerd worden. Geen competitie dus, geen persoonlijke duels, niet elkaar de maat nemen, maar geconcentreerd werken aan een gezamenlijk doel. Beminnelijke doeltreffendheid noemt Marry de Gaay Fortman dat in haar boek ‘Verdrink geen dooie eend’. Dat mensen anders zijn en anders denken is geen bedreiging maar juist een waardevolle aanvulling.

Volgens ons sluit dit prima aan bij agile scrum softwareontwikkeling waarin heel intensief en communicatief wordt samengewerkt door een team van gelijken.

Way2Web WomenHack Peter Paul

Een prettige werksfeer bereik je alleen door te blijven evalueren

Sfeer

In het verlengde van een goede samenwerking ligt een prettige werksfeer. Ook daarvan denken we dat die bij ons uitstekend is, maar wellicht dat je bij een overwegend mannelijk team tijdens de informele momenten toch eens wat minder aan pizza en wat meer aan quiche, wraps of sushi moet denken!

Ontplooiing

Salaris is voor veel vrouwen minder belangrijk dan ruimte om zich te ontwikkelen en ontplooien. Ook op dat terrein zitten we goed. Op het gebied van softwareontwikkeling gaan de veranderingen zo snel dat je continu moet blijven werken aan je professionele groei. Er wordt dan ook een persoonlijk ontwikkelingsplan opgesteld met duidelijke targets. Conferenties, cursussen en coaching horen daarbij.

Flexibele arbeidsvoorwaarden

Flexibele werktijden om je kinderen naar school te kunnen brengen of halen. Een deeltijdbaan omdat je nog een baan hebt als ouder/verzorger. Of regelmatig thuis werken. Voor veel vrouwen zijn dat belangrijke voorwaarden om een goede balans tussen werk en privé te kunnen realiseren.

Wat is er bij Way2Web mogelijk? Flexibele werktijden kunnen, je moet alleen wel altijd tussen 10.00 en 15.00 uur aanwezig zijn. Een deeltijdbaan is mogelijk maar softwareontwikkeling vraagt om intensieve samenwerking in teams. Daarom is 32 uur per week het minimum.

Het kan natuurlijk altijd beter, maar als we de bedrijfscultuur van Way2Web Software langs de vrouwvriendelijke meetlat leggen, doen we het eigenlijk niet zo slecht. Misschien een reden om eens kennis te maken? Hier vind je onze vacatures.

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?