Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dagmar Ingelse Leestijd 4 min.

Event-driven design patterns in WordPress

Zoals ieder CMS is ook WordPress ontwikkeld binnen een design architectuur die het voor programmeurs eenvoudig maakt om de code en haar functies te tweaken. Iets wat we dagelijks doen, maar nog nooit hebben toegelicht. In deze blog gaan we zien hoe deze structuur werkt en wat de voordelen zijn voor zowel de developer als de klant.

Tweaken van de code


wordpress_design_pattern

Design pattern

WordPress werkt met het zogeheten event-driven design pattern. Een hele mond vol, maar we zullen het kort toelichten. Een design pattern is een software ontwikkeling waarbij je de code structureel opbouwt om latere aanpassingen vlekkeloos te laten verlopen. Vooral bij een open CMS als WordPress is dat zeer handig voor alle developers die hier gebruik van maken. Een event-driven pattern zorgt ervoor dat deze structuur met elkaar communiceert op basis van gebeurtenissen (events).

 

Providers en Subscribers

Deze communicatie verloopt tussen providers en haar subscribers, waarbij de providers elk met elkaar communiceren en de subscribers acties en events doorkrijgen van hun providers. Zo werken subscribers onafhankelijk van elkaar met elk hun eigen logica en gedrag. Dit betekent dat aanpassingen voor de providers ook automatisch worden aangepast voor andere providers en subscribers wanneer dit wordtaangegeven. Zo hoeft de programmeur niet dezelfde acties door te voeren voor verschillende providers en subscribers. Een zeer efficiënte methode.

 

Voorbeeld add_action en add_filter

Deze hele communicatiestructuur moet natuurlijk aangegeven worden in de code. Dit doen we met add_action en add_filter. Daarbij is de add_action een schakel tussen provider en subscriber en overschrijft de gehele code en logica van een subscriber. Een add_filter is ook een schakel tussen provider en subscriber, maar overschrijft alleen een gedeelte van de code en logica. Hieronder een voorbeeld van deze functies binnen WordPress.

add_action

Voordelen

Een programmeur kan via deze architectuur de basis blijven uitbreiden met een eigen toegepaste pattern naar opdracht van de klant. WordPress komt al met tal van generieke oplossingen. Vanuit die oplossingen tweak de programmeur de code naar jouw specifieke situatie.Zo’n event-driven pattern heeft dus veel voordelen voor de programmeur, zoals:

  1. Veel tijdswinst, dus minder kosten;
  2. Aanpassingen achteraf eenvoudig door te voeren;
  3. Uitbreiding en schaalbaarheid is eindeloos;
  4. Minder onderhoud na update wordpress, wordpress werkt onafhankelijk van de custom code.

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?