Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dagmar Ingelse Leestijd 4 min.

Google Maps bestaat 10 jaar! De beste toepassingen op een rij

Daarom deze handige tips en trucs om nog beter gebruik te maken van Google Maps.

Google Maps bestaat 10 jaar!

Wie gebruikt er nu nog een stratenboek? Google Maps is één van die applicaties die al zo verankert zit in de moderne maatschappij dat we niet meer zonder kunnen. Google was als eerste in staat kaarten gebruiksvriendelijk te maken en zoveel data te verzamelen dat deze (bijna) overal bruikbaar zijn. Om te vieren dat Google Maps al tien jaar onmisbaar is, hebben wij de handigste en leukste toepassingen van Google Maps op een rijtje gezet.

Voor mobiel: Kaarten bewaren

In de eerste versies van de Google Maps app was dit nog niet mogelijk, maar in de recentere versies kan je nu ook een kaart opslaan. Navigeer hiervoor naar het gewenste stukje kaart en klik op het zoekvenster. Helemaal onderaan vindt je de mogelijkheid de kaart op te slaan en een naam te geven. Je vindt de kaart nu terug onder ‘mijn plaatsen’. Erg handig wanneer je even geen internet hebt, bijvoorbeeld in het buitenland. Je kan je bewaarde kaart ook gebruiken om te navigeren met GPS. Extra tip: Je kan ook plaatsen die je vaak zoekt, zoals bijvoorbeeld je werk en je thuisadres vastzetten. Zo hoef je alleen te zoeken op -werk- om naar je werk te navigeren. Je kan dit wijzigen onder de instellingen.

Voor mobiel: Reisgids

Als je GPS hebt aanstaan en de Google Maps app opent, vindt je onderaan de mogelijkheid om de buurt te verkennen. Afhankelijk van het tijdstip van de dag laat deze de dichtstbijzijnde opties zien om de buurt te verkennen. Denk bijvoorbeeld aan musea, maar ook fastfood, bakkerijtjes in de ochtend en leuke kroegen in de avond.

Voor mobiel: In- en uitzoomen met één hand

De Google Maps app is heel intuïtief, afgezien van dat je de app niet met één hand kan bedienen om uit te zoomen. Hiervoor gebruiken de meeste mensen namelijk de pinch-zoom (twee vingers naar elkaar toe schuiven). Hier is ook een andere manier voor zodat deze met één hand te bedienen is. Om in te zoomen kan je dubbel tappen met je vinger. Om uit te zoomen tap je ook dubbel, alleen houdt je nu je vinger op het scherm na de tweede tap. Door je vinger nu naar boven te schuiven kun je uitzoomen (naar beneden schuiven is inzoomen).

Voor desktop: Terug in de tijd met Streetview

Iedereen heeft wel eens zijn huis opgezocht met behulp van Google Streetview. Maar wist je ook dat je terug in de tijd kan? Google heeft namelijk al meerdere rondes gedaan met haar Streetview-auto’s. Klik op het archieficoon onder het zoekvenster en je ziet welke data beschikbaar zijn. Soms kan je al zo ver terug als 2009. Altijd leuk om bijvoorbeeld de nieuwbouw of verbouwing van je huis te volgen.

 

Google-Streetview

Gamen met Google Maps: Virtuele roadtrip

Omdat de code van Google Maps open-source is, worden er natuurlijk ook een hoop andere toepassingen mee gemaakt. Niet allemaal even nuttig, maar soms wel erg vermakelijk. Bijvoorbeeld een race-spel op basis van Google Maps: op deze site bestuur jij een auto en het landschap wordt verzorgd door Google Streetview.

Racen op Google Maps

Voor als het regent: Speurtocht vanuit je bureaustoel

Vond je vroeger speurtochten en droppings superleuk? Dit kan nu ook vanuit je luie stoel met GeoGuessr. Deze website dropt je op een willekeurige straat in Google Streetview en heeft hierbij alle locatiedata verwijdert. Door goed speurwerk moet je bij benadering je locatie terugvinden op de kaart. Hoe dichterbij je bent, hoe meer punten je verdient.

geoguessrgroot

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?