Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dagmar Ingelse Leestijd 3 min.

Waarom bescheiden beginnen
beter is

Briljant idee voor een webapplicatie? Lanceer je oplossing dan zo snel mogelijk en… geef je maatwerk software zo min mogelijk functionaliteiten. Een zgn. Minimum Viable Product vergroot je kans op succes.

Whitepaper - Waarom bescheiden beginnen beter is. Minimum Viable Product!

Waarom is het verstandig om bij softwareontwikkeling bescheiden te beginnen? Wat is een MVP (en wat is het niet)? Welke functies neem je wel of niet mee in de eerste slanke versie? En hoe krijg je feedback van gebruikers? In dit whitepaper krijgt je antwoord op deze vragen!

Whitepaper aanvragen:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De grootste kans op een succesvolle app? Klein beginnen!

Je hebt een briljant idee voor een webapplicatie. Je weet precies wat je nodig hebt en schrijft pagina’s vol met functionaliteiten. “Dit is handig. Dit zou ook super zijn. En dit, dit moet er absoluut óók in!”.

Voor je het weet is het een groot project. Nog steeds briljant natuurlijk, maar ook maatwerk software met een lange doorlooptijd en de nodige risico’s. Hoe zullen gebruikers reageren? Zijn alle functionaliteiten die je hebt bedacht wel echt nodig?

Er is een betere manier om van je websysteem een succes te maken en dat is werken naar een applicatie met juist zo min mogelijk functionaliteiten ofwel een Minimum Viable Product (MVP).

Hoe het niet moet

In zijn boek The Lean Startup gaf Eric Ries een klassiek voorbeeld van hoe het niet moet. Het bedrijf There Inc ontving 40 miljoen dollar aan investeringen, werkte vier jaar lang aan haar product en had bij lancering 200(!) medewerkers in dienst.

Na slechts één week ging het bedrijf failliet. Waarom? De klanten zaten totaal niet op het product te wachten…

Beginnen met het meest simpele

The Lean Startup legt uit dat je een product zoals een applicatie zo snel mogelijk moet lanceren. Je krijgt dan namelijk ook snel feedback van je klant, terwijl je minimaal hebt geïnvesteerd.

Het doel is dus om te proberen zo min mogelijk functionaliteit te ontwikkelen, maar waarmee je wel een bruikbaar product hebt. Je gaat vervolgens met een groep klanten (early adopters) aan de slag om dit MVP te gebruiken.

In ruil voor het gebruiken van software die nog niet helemaal compleet is, geef je bijvoorbeeld korting aan deze groep gebruikers. Een investering die zich dubbel en dwars terugverdient.

Doorontwikkelen wat meeste prioriteit heeft

Gefeliciteerd! Je hebt een minimale versie van je maatwerk software ontwikkeld en een groep klanten die ermee werkt. De feedback die je krijgt is goud waard, ga er dus actief mee aan de slag.

Ga een keer naast je klant zitten bij de computer of stuur een enquête uit naar je early adaptors. Probeer vervolgens vast te stellen waar de meeste behoefte aan is bij uitbreiding van de applicatie.

Let op: de klant met het hoogste woord heeft niet per se de beste ideeën! Ga vooral ontwikkelen waar de meeste klanten baat bij hebben.

Wees voorspelbaar!

Het is niet ondenkbaar dat je na het lanceren van het Minimum Viable Product en de feedback van je klanten, zó enthousiast wordt dat je teveel in één keer wilt doorontwikkelen.

Doe het liever stap voor stap en bedenk dat je klanten het fijn vinden om te weten wanneer bepaalde functionaliteiten aan je websysteem worden toegevoegd.

Lanceer bijvoorbeeld iedere 2 á 4 weken een nieuwe versie. Dat vereist de nodige discipline maar zorgt ervoor dat je ook hier weer efficiënt met je software aan de slag gaat!

Veel succes!

Je hebt een briljant idee voor een webapplicatie en wilt daar natuurlijk een succes van maken. Door zo snel mogelijk ‘klein’ te beginnen, bespaar je kosten, verklein je risico’s en vergroot je de kans op een geslaagd eindresultaat.

Ben je er klaar voor? Hier lees je in het kort hoe je in 4 stappen een goede briefing voor je software ontwikkelaar maakt. We hebben er ook een uitgebreid (gratis) whitepaper over.

Wil je eens vrijblijvend van gedachten wisselen over jouw ideeën en plannen voor maatwerk software, dan maak ik met plezier een afspraak met je.

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?