Meer informatie Verberg melding

Het geheim van succesvolle maatwerk software?
User stories!

Vul uw e-mailadres in en ontvang direct het gratis Whitepaper

CTA Whitepaper - Het geheim van succesvolle maatwerk software? User stories!

CTA Whitepaper
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het geheim van succesvolle maatwerk software? User stories!

Het is eigenlijk heel eenvoudig: maatwerk software moet doen wat de klant wil en nodig heeft. Maar maatwerk software ontwikkelen is juist heel complex en vereist de samenwerking van meerdere gespecialiseerde professionals.

Dit heeft ertoe geleid dat software projecten worden omschreven in lange lijsten technische, functionele requirements. Requirements waarvan het eigenlijk onmogelijk te testen is of ze voldoen aan alle eisen van de klant. En dat leidt regelmatig tot mislukte projecten en ontevreden opdrachtgevers.

User stories brengen de klant terug in het verhaal

  • Tijd om de klant terug te brengen de softwareontwikkeling dus. Met user stories. Deze gebruikersverhalen omschrijven in de meest pure en praktische vorm wat een gebruiker wil.

  • User stories zijn in gewonemensentaal geformuleerd en zijn dus voor beide partijen te begrijpen. Daarmee zijn ze de ideale overbrugging van de kloof tussen softwareontwikkelaar en klant/gebruiker.

image

Hoe ziet een user story er uit?

Het verhaal begint met maar één zin:

Als [gebruikersrol] wil ik [functie] zodat ik [reden].

Bijvoorbeeld: als [admin] wil ik [gebruikers kunnen toevoegen, bewerken en verwijderen] zodat ik [kan beheren wie er toegang heeft tot de applicatie]. De reden achter de wens is toegevoegd om te begrijpen hoe de functionaliteit wordt gebruikt.

Aan de user story worden vervolgens acceptatiecriteria toegevoegd. Hierin wordt concreet omschreven hoe je een story kunt testen en accepteren. Daarna worden door de developers implementatienotities toegevoegd, dit zijn technische details die houvast bieden voor het programmeren.

User stories klaar. Wat nu?

Door in gewone mensentaal te omschrijven wat de maatwerk software moet doen, ben je al een eind op weg. Vaak worden user stories vertaald in wireframes en prototypes om de (on)mogelijkheden van klantwensen te testen en snel te doorgronden hoe een en ander moet gaan werken. Alle user stories samen vormen het product backlog.

De volgende logische stap is om in een multidisciplinair team alle wensen en eisen te waarderen in een requirements workshop. Wat is noodzakelijk voor een goede werking van je maatwerk software en wat is wel gewenst maar niet direct onmisbaar? Zo kom je tot een Minimum Viable Product, de slimste, veiligste en snelste weg naar succes.