Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dani Prozee Leestijd 4 min.

Het geheim van succesvolle maatwerk software?
User stories!

Het geheim van succesvolle maatwerk software? User stories! Gebruikersverhalen in gewonemensentaal overbruggen de kloof tussen de technische wereld van de softwareontwikkelaar en de praktische wensen en eisen van de klant.

Vraag hier het gratis whitepaper over User Stories aan

User stories omschrijven in de meest pure vorm wat een gebruiker wil. Omdat ze in gewonemensentaal zijn geformuleerd worden ze door zowel de eindgebruiker als de softwareontwikkelaar goed begrepen. In dit whitepaper ontdek je hoe je goede userstories maakt en welke plek ze hebben in het bouwen van software.

Whitepaper aanvragen:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het geheim van succesvolle maatwerk software? User stories!

Het is eigenlijk heel eenvoudig: maatwerk software moet doen wat de klant wil en nodig heeft. Maar maatwerk software ontwikkelen is juist heel complex en vereist de samenwerking van meerdere gespecialiseerde professionals.

Dit heeft ertoe geleid dat software projecten worden omschreven in lange lijsten technische, functionele requirements. Requirements waarvan het eigenlijk onmogelijk te testen is of ze voldoen aan alle eisen van de klant. En dat leidt regelmatig tot mislukte projecten en ontevreden opdrachtgevers.

User stories brengen de klant terug in het verhaal

  • Tijd om de klant terug te brengen de softwareontwikkeling dus. Met user stories. Deze gebruikersverhalen omschrijven in de meest pure en praktische vorm wat een gebruiker wil.
  • User stories zijn in gewonemensentaal geformuleerd en zijn dus voor beide partijen te begrijpen. Daarmee zijn ze de ideale overbrugging van de kloof tussen softwareontwikkelaar en klant/gebruiker.

Hoe ziet een user story er uit?

Het verhaal begint met maar één zin:

Als [gebruikersrol] wil ik [functie] zodat ik [reden].

Bijvoorbeeld: als [admin] wil ik [gebruikers kunnen toevoegen, bewerken en verwijderen] zodat ik [kan beheren wie er toegang heeft tot de applicatie]. De reden achter de wens is toegevoegd om te begrijpen hoe de functionaliteit wordt gebruikt.

Aan de user story worden vervolgens acceptatiecriteria toegevoegd. Hierin wordt concreet omschreven hoe je een story kunt testen en accepteren. Daarna worden door de developers implementatienotities toegevoegd, dit zijn technische details die houvast bieden voor het programmeren.

User stories klaar. Wat nu?

Door in gewone mensentaal te omschrijven wat de maatwerk software moet doen, ben je al een eind op weg. Vaak worden user stories vertaald in wireframes en prototypes om de (on)mogelijkheden van klantwensen te testen en snel te doorgronden hoe een en ander moet gaan werken. Alle user stories samen vormen het product backlog.

De volgende logische stap is om in een multidisciplinair team alle wensen en eisen te waarderen in een requirements workshop. Wat is noodzakelijk voor een goede werking van je maatwerk software en wat is wel gewenst maar niet direct onmisbaar? Zo kom je tot een Minimum Viable Product, de slimste, veiligste en snelste weg naar succes.

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?