Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Robert Horsmans Leestijd 4 min.

Hoe wij software ontwikkelen

#1: Requirements Workshop

Way2Web ontwikkelt software waarmee onze opdrachtgevers een nieuw niveau van functioneren en presteren bereiken. Daar is niets magisch aan maar gewoon een kwestie van gezond verstand, weten wat je doet en vooral intensief samenwerken.

In zes artikelen nemen we u mee op dat spannende avontuur dat begint met een eerste idee en resulteert in een effectieve, betrouwbare en veilige applicatie. We gaan van start met de Requirements Workshop.

Waar gaat het om?

Een goed begin is meer dan het halve werk. Zo denken wij bij Way2Web Software.

Een goed begin is meer dan het halve werk. Een groot deel van de IT-projecten mislukt namelijk omdat er te weinig aandacht is voor een goede voorbereiding. Projecten duren te lang, overschrijden het budget of voldoen toch niet precies genoeg aan de eisen.

Een requirements workshop is een, ook voor de klant, verhelderende sessie over een online IT-concept. Er wordt een Minimum Viable Product (MVP) vastgesteld: wat is de kern van applicatie? Wat heb je minimaal nodig om ermee te kunnen werken? Zo’n MVP is sneller op te leveren. Het project wint zo aan haalbaarheid, schaalbaarheid en blijft binnen budget.

Hoe ziet een workshop eruit?

In een requirements workshop komen de volgende onderdelen aan de orde: klantvraag, bedrijfsdoelstellingen, oplossingsrichting, applicatiemodel en requirements. In circa twee uur wordt er flink gespard met de klant over vraagstelling, doelgroep en mogelijkheden.

Om een en ander echt goed in kaart te brengen schuiven er verschillende specialisten aan bij de workshop. De Product Owner is (straks) de vertegenwoordiger van de klant binnen het team. Een Technisch Bedrijfskundige denkt vanuit bedrijfsprocessen. En een IT-manager beoordeelt of iets technisch gezien mogelijk is.

Wat is het belangrijkste?

We kunnen alles bouwen, maar niet alles is direct even noodzakelijk. Nadat alle gewenste requirements zijn geïnventariseerd, zetten we ze daarom op volgorde van belangrijkheid. Zo bouwen we de meest essentiële elementen altijd als eerste. We bekijken wat er echt noodzakelijk is om een applicatie te laten werken. Hoe de toepassing straks gaat werken laten we bovendien zien in één glashelder stroomdiagram waarover iedereen in de organisatie mee kan denken en praten.

We vertalen de wensen naar ‘user stories’: in gewone mensentaal wordt beschreven wat de gebruiker wil of moet kunnen doen. Er wordt omschreven wie, wat en waarom. Dus bijvoorbeeld: “als gebruiker wil ik mijn agenda openen om te zien welke afspraken ik heb”. De stories zijn ook de basis voor het inschatten van het budget.

Begrijpelijk projectadvies

whiteboard

Aan het eind van dit traject wordt alles samengevat in een voor iedereen begrijpelijk projectadvies met daarin een beschrijving van het Minimum Viable Product, het stroomdiagram en de verschillende rollen en rechten die gebruikers hebben. Daarnaast maken we het project financieel inzichtelijk.

Voor de opdrachtgever is het daarmee volkomen duidelijk wat hij mag verwachten, hoe we een project gaan uitvoeren en wat de kosten zijn.

Klanten zijn wel eens verbaasd hoe compleet, helder en scherp het toch beknopte en overzichtelijke projectadvies is. Wij vinden het een voorwaarde om straks doelgericht en zonder misverstanden samen te werken aan een mooi en goed eindproduct.

 

Wilt u ook (vrijblijvend) een requirements workshop? Laat dan onder aan de pagina uw gegevens achter.

Bent u al een stap verder, ga dan aan de slag met een briefing voor Way2Web of uw eigen softwareontwikkelaar. Vraag hier ons whitepaper aan.

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?