Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door way2web_assist Leestijd 4 min.

Hoe wij software ontwikkelen

#2: Hoe organiseren we het werk

Way2Web ontwikkelt software waarmee onze opdrachtgevers een nieuw niveau van functioneren en presteren bereiken. Daar is niets magisch aan maar gewoon een kwestie van gezond verstand, weten wat je doet en vooral intensief samenwerken.

In zes artikelen nemen we u mee op dat spannende avontuur dat begint met een eerste idee en resulteert in een effectieve, betrouwbare en veilige applicatie. Na de start met een Requirements Workshop gaan we echt aan de slag!

Continu samenwerken

Samenwerken voor maatwerk software met Way2Web Software

We hebben samen een krachtig Minimum Viable Product uitgedacht in de Requirements Workshop. Dit MVP gaat nu werkelijkheid worden! Softwareontwikkeling is ondenkbaar zonder nauwe samenwerking met de (eind)gebruikers. Daarom delen we het werk in rond een aantal ‘releases’, verschillende versies van de software dus.

Elke versie is ‘releasable’, dat wil zeggen daadwerkelijk klaar voor gebruik. Zo voorkomen we dat er maanden wordt gewerkt aan een functie die achteraf toch niet noodzakelijk blijkt te zijn. En we zorgen ervoor dat ‘af’ ook echt ‘af’ is.

Van klantwens naar user story

Van klantwens naar user stories

Voor elke nieuwe versie moeten de belangrijkste taken het eerst worden uitgevoerd. Deze set van taken wordt ook wel de ‘project backlog’ genoemd.

Door bij de start van het project de klantwensen te verzamelen in thema’s kunnen de programmeurs ze vertalen naar ‘user stories’. Dit zijn programmeertaken, maar dan geschreven in normale mensentaal.

Met user stories kunnen programmeurs laten zien dat ze de klantbehoefte door-en-door begrijpen. Ook maken we zo optimaal gebruik van de kennis van programmeurs over hoe een klantwens het beste en het snelste kan worden opgepakt – wel zo slim!

Verder schat het team elke user story in op complexiteit. De opdrachtgever krijgt zo, samen met de Product Owner die hem binnen het team vertegenwoordigt, een gevoel van de hoeveelheid taken binnen een release. Elke release heeft namelijk een vast budget. Daarnaast heeft een release een start- en einddatum: daarmee weten we zeker wanneer het werk af is en kunnen er bijvoorbeeld testsessies worden georganiseerd.

De kracht van de backlog

Na afloop van iedere release wordt de project backlog verrijkt met aanvullende informatie, feedback of nieuwe wensen. Een ideaal middel dus om een project continu te monitoren.

Door voor iedere volgende release de (nieuwe) user stories te schikken op volgorde van belangrijkheid, ontstaat steeds een praktische, efficiënte lijst van zaken die opgepakt moeten worden. Zo sturen we naar het beste eindproduct door continu samen te werken met de klant/eindgebruiker.

Meer weten over User Stories en waarom ze zo belangrijk zijn bij softwareontwikkeling? In onze whitepaper “Het geheim van een succesvolle webapplicatie: User Stories!” vindt u voorbeelden en praktijktips. Download ‘m hieronder.

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?