Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dani Prozee Leestijd 5 min.

Hoe wij software ontwikkelen #4:

De kracht van samen (kunnen) programmeren

Way2Web ontwikkelt software waarmee onze opdrachtgevers een nieuw niveau van functioneren en presteren bereiken. Daar is niets magisch aan maar gewoon een kwestie van gezond verstand, weten wat je doet en vooral intensief samenwerken. Maar samen programmeren – hoe doe je dat eigenlijk?

Voor het daadwerkelijk programmeren van User Stories wordt er elke dag samengewerkt. Daarvoor maken we gebruik van een applicatieframework. Met zo’n framework wordt de manier waarop code wordt geschreven en toegevoegd aan de software gestandaardiseerd. Dat maakt het samenwerken makkelijker en iedereen in het team weet waar hij aan toe is.

Waarom samenwerken een goed idee is

Het ligt misschien niet voor de hand – een team van 5 programmeurs die regelmatig overleggen, discussies aangaan en soms zelfs letterlijk achter dezelfde laptop een complex probleem oplossen. De stereotype IT’er zit immers in zijn eentje maandenlang te typen en levert dan pas een product op, dat vaak niet eens voldoet aan de klantwens.

Wij organiseren dat helemaal anders. Door het team verantwoordelijk te maken voor het ‘hoe’ van het werk en hen zelf dit werk te laten indelen, leveren ze samen meer op. Problemen worden sneller opgelost, specialisten kunnen op de juiste momenten de juiste code opleveren en bovenal heerst er een echt teamgevoel.

Beter, duurzamer en goedkoper

Samenwerken heeft nog meer voordelen, juist ook met (eind)gebruikers. Zo is het aantoonbaar duurzamer als meerdere programmeurs hebben samengewerkt aan een applicatie. De code is dan namelijk op een manier geschreven die iedereen begrijpt.

Daarnaast zijn er regelmatiger (tussen)opleveringen waarmee onze opdrachtgevers inzicht krijgen in de voortgang. En er wordt sterk gestuurd op het Minimum Viable Product, de versie van de software die eindgebruikers snel in gebruik kunnen nemen.

Daardoor is software waarbij wordt samengewerkt op de lange termijn goedkoper. Een gedachte die wellicht even moet bezinken.

Laravel framework

Om de samenwerking technisch mogelijk te maken gebruiken we het framework Laravel. Dit is het meest gebruikte, open-source framework ter wereld. Het is zeer praktisch, zorgt voor structuur en bevordert de herbruikbaarheid van code. We willen het wiel tenslotte niet telkens opnieuw uitvinden.

Een applicatieframework is een belangrijk hulpmiddel om software te ontwikkelen. Taken die veel voorkomen en belangrijke functies worden vooraf gedefinieerd. Een framework zorgt voor een gestructureerde opbouw, voorkomt fouten en bespaart tijd. Zo is gestructureerd samenwerken dankzij Laravel veel makkelijker voor de programmeurs.

 

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?