Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dagmar Ingelse Leestijd 4 min.

Inertia.JS - de lijm tussen front- en back-end

Bij Way2Web gebruiken we het Vue.js framework voor front-end en Laravel voor back-end ontwikkeling. Met de komst van Inertia.js worden beide frameworks nog efficiënter met elkaar verbonden. Voor ons betekent dat tijdwinst bij het bouwen. En de eindgebruiker geniet van een snellere, responsive applicatie door de (nog) kortere laadtijd.

Single Page Application (SPA)

Een Single Page Application is een applicatie die past op één pagina en daardoor snel, prettig en makkelijk werkt. Bij Way2Web ontwikkelen we zo’n SPA met het front-end framework Vue.js.

Wanneer je alléén data uit de back-end nodig hebt, hoeven andere onderdelen die je al eerder hebt opgehaald niet opnieuw geladen te worden. Denk bijvoorbeeld aan HTML van de pagina, javascript- en opmaakbestanden. Dat werkt niet alleen supersnel maar zorgt ook voor een rustige ervaring bij de gebruiker.

Way2Web samenwerken Aron Rogier Johan header

“Ideaal voor een team met vooral back-end developers, die krijgen namelijk meer te doen”.

Kortere laadtijd

Het ophalen van data uit de backend gebeurt wel telkens opnieuw – maar daar biedt Inertia.js nu een fraaie oplossing voor. Inertia.js haalt bij de eerste oproep alle informatie op. Daarna houdt het bij welke informatie geladen is. Bij nieuwe page-loads worden uitsluitend de gevraagde data opgehaald en dat scheelt flink in tijd

Ook handig met Inertia.js:

Formulieren die worden ingevuld
gaan niet verloren wanneer je de pagina verlaat.
Ga je een pagina terug, dan staat alles er nog steeds.

Way2Web Johan
Johan van Helden

 

Sneller bouwen, minder complexiteit

Ook bij het bouwen van een SPA met Inertia.js is er sprake van tijdwinst. Er zijn geen API-koppelingen meer noodzakelijk en dat maakt de ontwikkeling minder complex. Wel is het zo dat een deel van de complexiteit verschuift van front-end naar back-end – maar dat is bij Way2Web, waar grotendeels back-end developers werken, juist wel handig.

Politiekeurmerkkopie

Een voorbeeld van een SPA, ontwikkeld voor Politiekeurmerk Veilig Wonen

Inertia.js verbindt front- en back-end efficiënt met elkaar via adapters. Er zijn op dit moment drie officiële client-side adapters (React, Svelte en Vue.js) en twee server-side adapters (Rails en Laravel).

Waarom Inertia.js?

  • SPA’s zonder API’s (servergestuurd)
  • Minder complexe applicaties
  • Gebruikmaken van bestaande back-end frameworks
  • Geen andere manier van programmeren voor de developers
  • Gebruik van Vue.js, React of Svelte voor presentatie data uit back-end
  • Snellere, responsive applicaties voor de eindgebruiker

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?