Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Youri Schuur Leestijd 6 min.

Interactiedesign en backend development - gaat dat nog wel samen?

Zowel het design van onlineapplicaties als de ontwikkeling van de software ‘achter de schermen’ zijn de laatste jaren gespecialiseerde vakgebieden geworden. Zijn deze twee activiteiten nog wel binnen één bureau te combineren?

Way2Web Software legde zes stellingen voor aan ruim 80 interactiebureaus en ging met een aantal bureaus ook persoonlijk in gesprek over dit onderwerp. Vrijwel iedereen is het erover eens dat specialiseren noodzaak is. De klantverwachtingen zijn hoog en de concurrentie zit niet stil. Je kunt niet goed zijn in het ene en het andere er maar ‘een beetje bij doen’.

Interactiedesign is werk voor echte specialisten, daar kunnen technische softwareontwikkelaars maar beter van afblijven.

  • Specialiseren is nodig, omdat de concurrentie steeds beter wordt
  • Ook klant wil graag met specialisten werken
  • Specialiseren is nodig, omdat werken met een betrouwbare IT-partner meer voordelen heeft
  • Geen ambitie om zelf te gaan programmeren, daarom graag een netwerk van betrouwbare IT-partners

Verbreden of specialiseren?

Meer dan de helft van de interactiebureaus vindt het verstandig om hun expertise te verbreden en zelf meer developers in huis te halen. Vooral om op frontend gebied ad hoc werkzaamheden uit te voeren. Voor backend development zien veel bureaus meer heil in het inschakelen van een externe partij.

Een netwerk van zzp’ers is daarvoor een prima oplossing, is de mening van de helft van de respondenten. Anderen zijn daar juist uitgesproken tegen. Zzp’ers kunnen gewoon niet aan de kwaliteitseisen en de nieuwe wet- en regelgeving voldoen, vinden ze.

Zij werken liever met een niet al te grote IT-partner. Grote softwareontwikkelaars zijn te traditioneel en te traag. Daarbij moet worden aangetekend dat opdrachtgevers regelmatig zelf al een (grote) softwareontwikkelaar hebben gekozen en dat de keuze dus niet meer bij het designbureau ligt.

Wanneer je behalve het design van online omgevingen ook de software levert, is het makkelijker om een langdurige relatie met een klant te realiseren.

  • Dit is een ”must-have” in de toekomst, om continuïteit te waarborgen.
  • Software moet wel aansluiten bij de wensen van de klant
  • UX en back-end gaan niet altijd makkelijk samen

Maximale klantwaarde

Way2Web Software heeft er een paar jaar geleden al voor gekozen om zich volledig toe te leggen op het ontwikkelen van software die voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van kwaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid. Voor het interactiedesign van een applicatie werken we het liefst samen met een gespecialiseerd bureau.

Wij zijn ervan overtuigd dat we samen maximale klantwaarde kunnen realiseren. Met deze enquête wilden we onderzoeken of designbureaus er ook zo over denken.

Niemand is het ermee oneens dat design en development zich ontwikkeld hebben tot twee serieuze vakgebieden. En maar liefst 84% is het ermee eens dat twee specialisten samen de beste resultaten kunnen bereiken.

Een gespecialiseerd digitaal designbureau en een gespecialiseerd technisch softwarebedrijf kunnen samen de hoogste eindkwaliteit leveren.

  • Er is behoefte aan een IT-partner die aan het begin van het proces kan meedenken
  • Soms heeft de klant al een IT-partner, dit is vaak lastiger samenwerken dan met eigen partner omdat deze vaak traditioneel georganiseerd zijn
  • Vooral in Tenders is een IT-partner handig

Begrijpen wij elkaar?

“Wanneer je design en techniek goed met elkaar combineert, kan het resultaat alle verwachtingen overstijgen”, gaf een van de geinterviewden aan. Maar dat combineren is nog niet zo eenvoudig. De combinatie UX en backend ziet men als lastig: “het zijn specialisten die elkaar moeilijk snappen”.

Hoe je het voor elkaar krijgt dat de interactiedesigner en de backend developer elkaar wél begrijpen en goed samenwerken aan de beste oplossing, weten we bij Way2Web inmiddels uit ervaring. Meer daarover lees je meer in een volgend artikel (spoiler alert: scrum!).

Way2Web design en development

Als interactiebureau samenwerken met een betrouwbare IT-partner?

“Wanneer je design en techniek goed met elkaar combineert, kan het resultaat alle verwachtingen overstijgen”, gaf een van de geinterviewden aan. Zullen we daarover eens samen in gesprek gaan?

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?