Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dani Prozee Leestijd 4 min.

Door wie laat jij je online applicatie of website bouwen?

In een eerder artikel heb ik het gehad over een goede briefing voor het bureau dat je applicatie of site gaat bouwen. Deze keer: hoe vind je de juiste partner? Aanbieders zijn er genoeg – maar als je zelf geen expert bent, hoe kies je dan de juiste partij? Ik geef je graag wat tips en tops.

Door wie laat jij je online applicatie of website bouwen?

Het selecteren van een ICT partner kan lastig zijn. Hoe vind je het juiste bureau? Aanbieders zijn er genoeg – maar als je zelf geen expert bent, hoe kies je dan de juiste partner? Ik geef je graag wat tips en tops.

Wat voor site of applicatie moet het online bureau voor je maken?

Gaat het om een relatief simpele website? Zoek dan naar een klein team of zelfs een ZZP’er, die goed overweg kan met WordPress of een ander veelgebruikt open-source CMS.

Of heb jij behoefte aan een complexe applicatie of website? Zoek dan vooral naar een grotere, technische partij met meerdere programmeurs. Je vindt ze door te googelen op bijvoorbeeld ‘applicatieontwikkeling’, ‘maatwerk software’ en ‘webapplicatie op maat’. – Op naar de Tops en Tips!

1. Op welke technische dingen moet je letten?

Framework: de gereedschapskist voor een goede applicatie, bijvoorbeeld Laravel. Gebruikt het bureau geen of een eigen framework? Let op! Dan loop je het risico dat het onderhoud in de toekomst problematisch wordt.

Testen: hoe test het bureau applicaties? Een goed bureau heeft een eigen tester in dienst. Of werkt met geautomatiseerde testen zoals ‘behat‘, ‘selenium’ of ‘unit testing’.

Outsourcing: werkt het bureau met outsourcing dan kan dit kosten besparen. Het risico op een product dat anders is dan gehoopt neemt helaas ook toe.

Documentatie: wordt beschreven hoe de applicatie aan de binnenkant werkt? Goede documentatie garandeert een goede toekomst!

2. Hoe lang duurt de samenwerking?

Na de eerste oplevering van een website of applicatie, ben je echt nog niet klaar. Vraag dus na hoe lang een samenwerking gemiddeld duurt. Vraag daar gerust ook referenties voor. Een gemiddelde samenwerking duurt minimaal 3 jaar.

3. Wie zorgt dat jouw project goed verloopt?

De voorkeur gaat uit naar een vaste projectmanager. Direct contact met de developers klinkt misschien kostenefficiënt, maar de ervaring leert dat zo’n team voor een klant moeilijk direct aan te sturen is. Kies liever voor een vaste contactpersoon die regelmatig updates geeft over de voortgang en kennis heeft van zaken.

4. Welke werkwijze heeft het online bureau?

Een bewezen succesvolle manier van werken is SCRUM. Met deze methode wordt er steeds in kleine stappen ontwikkeld waardoor jij als klant maximale controle hebt. Ook de kans op budgetoverschrijdingen wordt kleiner. Geen SCRUM? Vraag dan tenminste welke methodiek wel gehanteerd wordt.

5. Hoe goed wordt de begroting uitgewerkt?

Een goede begroting bevat duidelijke ‘requirements’ – dat zijn nauwkeurig omschreven stappen in de ontwikkeling van je site of online applicatie. Een begroting is niet altijd fixed price, zorg er daarom voor dat stappen klein genoeg zijn. Beter een klein dan een groot risico!

Tips

Hierboven heb ik beschreven waar de toekomstige partner goed in moet zijn. Met deze tips kun jij zelf werken aan de beste keus.

  • Vraag altijd offertes aan bij meerdere bureaus.
  • Ga minimaal één keer persoonlijk langs om te ervaren hoe het voelt.
  • Let niet alleen op de prijs. Webdevelopment is geen standaardproduct. Kies voor de partij met de beste onderbouwing van de kosten.
  • Ga alleen in zee met partijen die gewend zijn aan projecten met een vergelijkbare complexiteit en schaal. En zijn tal van bedrijven die zich vertillen aan een te groot project – zonde van jouw geld!
  • Controleer of het bureau je vraag echt goed heeft begrepen. Vooral als je zomaar een offerte hebt gekregen op basis van één briefing.

Conclusie

Het is enorm leuk om iets nieuws op de markt te brengen. En er zijn heel veel partijen waarmee het geweldig is om daaraan samen te werken. Maar blijf kritisch. Heb je alle Tops en Tips gevolgd en hou je er een goed gevoel aan over – ga er dan voor!

Heb je de ideale partner gevonden om je online applicatie of website te ontwikkelen? In een volgend artikel vertel ik hoe je de juiste afspraken maakt.

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?