Meer informatie Verberg melding

Laracon 2017

Laracon – dé online conventie voor Laravel experts (en junior programmeurs)

Op 8 maart 2017 was het weer zover: Laracon, de online conventie voor programmeurs over de nieuwste ontwikkelingen rond het open source framework Laravel. Peter Paul, Laravel master bij Way2Web praat ons bij.

Peter Paul Keulers

Scrum Master
IT manager

Even voor de dummies onder ons: wat is Laravel?

Laravel is het meest populaire framework onder PHP programmeurs. Een framework is een verzameling conventies en standaarden. Een verzameling legoblokjes waarmee je (sneller) kunt bouwen aan een nieuwe applicatie. De voordelen van het gebruik van een framework:

– Sneller implementeren van nieuwe functionaliteit

– Makkelijk in onderhoud

– Goed beveiligd

LaravelLogo

Wat is het voordeel van juist dit framework?

Laravel is een open source project en wordt onderhouden door zo’n 400 programmeurs over de hele wereld. De community is nog vele malen groter. Er is dan ook ontzettend veel documentatie over te vinden.

Laravel is laagdrempelig. Dankzij de libraries is het makkelijk voor junior programmeurs om in te stappen. Brokken functionaliteit (zoals het automatisch maken van PDF documenten voor bijvoorbeeld facturatie of het maken van Excel exports met gewenste data) kun je gewoon downloaden en integreren in je applicatie.

Laravel neemt veel werk uit handen omdat het in feite code is die je kunt hergebruiken. Je hoeft niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden.

mooiwerk

Alle ontwikkelaars bij Way2Web hebben de live stream van Laracon bekeken.
Waarom is dat zo belangrijk?

Ontwikkelingen op het gebied van webapplicaties en in het bijzonder de PHP programmeertaal gaan erg snel en het is daarom belangrijk dat programmeurs continu op de hoogte blijven van nieuwe technieken, conventies, best practices, etc. Alleen op die manier kun je het beste halen uit het gebruik van een framework en de beste kwaliteit leveren aan je klanten.

Welke Laravel ontwikkelingen kwamen aan de orde?

De presentaties waren erg uiteenlopend qua onderwerp. Sommige hadden de focus op interfaces, andere weer op de logica van een webapplicatie. Ook kwamen development operations aan bod: dit onderwerp heeft niet met programmeren zelf te maken hebben maar meer met het livezetten van applicaties, het beheersen van het ontwikkeltraject etc.

Er is een presentatie geweest over Vue wat voor ons erg interessant is omdat we op deze manier interfaces kunnen implementeren zonder de hele ‘business logic’ eromheen. Een user interface wordt dan als prototype gebouwd en, na akkoord van de klant, gekoppeld aan de webapplicatie voor gebruik. Zo verdwijnt de afhankelijkheid van frontend/backend waardoor het voor ons makkelijker is om te bouwen.

Andere onderwerpen, voornamelijk voor front-enders/designers bedoeld, waren de nieuwe CSS Grid en Flexbox standaarden om intuïtieve, responsive interfaces te bouwen.

Voor onze backenders waren heel andere onderwerpen interessant, zoals uitleg over de Illuminate Container. Of bijvoorbeeld het gebruik van zogenaamde Branching Models, de wijze waarop nieuwe code wordt opgenomen in een applicatie om complexe situaties, zoals meerdere releases van een applicatie, te ondervangen.

Untitled-3

Is geautomatiseerd testen nog besproken tijdens Laracon?

Is helaas niet aan bod gekomen maar geautomatiseerd testen is als nieuwe tool binnen Laravel wel beschikbaar. Bij het opleveren van nieuwe functionaliteit door een developer worden ook functionele tests opgeleverd. Zo garanderen we dat het werkt zoals het hoort en kunnen we later altijd testen of een applicatie stabiel blijft wanneer deze door meer functionaliteit steeds complexer wordt.

Een automatisch functionele test is in principe niets anders dan verwoorden wat je moet doen om functionaliteit te testen, zoals:

1) Ga naar de website.

2) Vul je e-mail adres in.

3) Vul je wachtwoord in.

4) Klik op de knop ‘Login’.

5) Je komt op een pagina terecht met als titel ‘Dashboard’ met een tabel met 4 rijen aan informatie.

checkmark-verify-interface-symbol-button_icon-icons.com_73298

Laravel heeft veel interne ‘onderwater’ ontwikkelingen doorgemaakt, hoe zit dat?

De eerste paar jaar was Laravel voor ons als commercieel bedrijf niet echt interessant omdat er hele fundamentele delen werden aangepast/verbeterd. Het was nog te veel in ontwikkeling. Er verandert nog steeds veel maar er wordt voornamelijk veel aan toegevoegd (tools, functionaliteit, etc). Tegenwoordig wordt Laravel gezien als stabiel.

Laravel & Way2Web

Wij zijn experts in het gebruik van Laravel en zetten dit framework in als solide en toekomstbestendige basis voor al onze webapplicaties en portalen. Laravel zorgt voor een gestructureerde opbouw, voorkomt fouten en bespaart tijd. De vaste structuur maakt het samenwerken tussen programmeurs makkelijker.