Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dagmar Ingelse Leestijd 3 min.

Migratie naar Vue.js 3

Het Vue.js framework dat we gebruiken voor frontend ontwikkeling is alweer toe aan versie 3. En die nieuwe versie zorgt voor de nodige verbeteringen. De belangrijkste veranderingen beschreven we al in een eerder artikel.

Migreren van versie 2 naar versie 3 is niet zomaar een kwestie van een druk op de knop of een update downloaden. Zo’n migratie vereist de nodige voorbereiding en aanpassingen voor het team. Senior developer Pieter vertelt er meer over.

“Het is inderdaad een grote stap, waar we overigens met veel plezier naar uitkijken hoor, maar we hebben gelukkig de tijd om alles goed uit te zoeken voordat we echt met Vue 3 aan de slag gaan.Tijdens de Vue.js conferentie hadden we van diverse sprekers al veel te horen gekregen over de veranderingen binnen deze versie. Zo’n conferentie is erg nuttig om in korte tijd kennis te maken met de nieuwe mogelijkheden en ook om van gedachten te wisselen met andere developers.

Way2Web Johan
Pieter Wigboldus

“Op dit moment zitten we nog in de bèta-fase waardoor we uitgebreid kunnen ontdekken, experimenteren en testen. We onderzoeken wat de ‘breaking changes’ zijn. Zijn er bijvoorbeeld modules die (nog) niet werken met Vue 3? En welke modules hebben we nodig hebben voordat we Vue 3 echt kunnen gebruiken in een project?

We leren behoorlijk snel hoe Vue 3 in elkaar steekt en hoe we er nog betere oplossingen mee kunnen realiseren. Zeker ook omdat vertegenwoordigers van de vier ontwikkelteams maandelijks bij elkaar komen om features te bespreken en ervaringen te delen. Ik ben zelf bijvoorbeeld enthousiast over Typescript support, waarmee je tijdens het ontwikkelen inzicht krijgt in functionaliteiten.

In deze fase zijn we aan het uitdenken hoe we Vue 3 straks het beste kunnen inzetten. Pas als het uit de bèta-fase is gaan we het daadwerkelijk toepassen. Eerst in een nieuw en liefst niet al te groot of complex project. Daarna ook in lopende projecten van Way2Web. Overigens kun je in Vue 3 gewoon nog op de oude Vue 2 manier werken, dus dat maakt het wel makkelijker.

We gaan concreet aan de slag wanneer Vue uit de bèta-fase gaat. Alleen is nog niet duidelijk wanneer dat zal zijn, het is maar net wanneer het Vue-ontwikkelteam vindt dat het af is.”

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?