Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dagmar Ingelse Leestijd 5 min.

Mijn site is opeens niet meer vindbaar in Google!

Je hebt een goedlopende website, je doet netjes aan linkbuilding en opeens is je website 500 plekken naar beneden gezet of zelfs helemaal niet meer vindbaar in Google. Dit probleem hadden wij een aantal maanden geleden. Zoals ik dagelijks doe tikte ik de website van de klant in op Google om de positie te bepalen, echter was deze website niet meer te vinden. De Webmaster Tools gaven geen aanwijzingen maar Analytics gaf een duidelijk beeld: geen enkele organische bezoeker meer!

Help! Waar is mijn website?!

Je hebt een goedlopende website, je doet netjes aan linkbuilding en opeens is je website 500 plekken naar beneden gezet of zelfs helemaal niet meer vindbaar in Google. Dit probleem hadden wij een aantal maanden geleden. Zoals ik dagelijks doe tikte ik de website van de klant in op Google om de positie te bepalen, echter was deze website niet meer te vinden.

 


Maurits 
Technisch bedrijfskundige
Directeur

De Webmaster Tools gaven geen aanwijzingen maar Analytics gaf een duidelijk beeld: geen enkele organische bezoeker meer!

Na de eerste schrik gaan er direct 2 vragen door je hoofd:

  • Heb ik iets illegaals gedaan en heb ik een penalty gekregen?
  • Hoe ga ik dit oplossen?

Het eerste punt is vaak makkelijk te achterhalen. Kijk in de Webmaster Tools en zoek naar een vermelding van Google over een eventuele straf. Dit was in onze case niet het geval. Daarbij hoef je je niet druk te maken als je netjes aan SEO doet (dus geen links plaatst naar rare websites). Punt 2 was iets lastiger, daar wil ik graag over uitwijden.

Het fenomeen, de Google Sandbox

In mijn zoektocht naar de oplossing kwam ik al snel op meer mensen met hetzelfde probleem. Hierbij was steeds het geval:

  • De website is tussen de 2 en 6 maanden oud.
  • Het gaat om een financiele, gok- of erotische website.
  • Op steekwoorden waar de website eerst op de pagina 1 werd gevonden was de site vrijwel niet meer vindbaar.

Al deze punten kwamen overeen met onze case: de website draaide slechts  2 maanden en was financieel van aard.

Waarom Google Sandbox?

Naar de precieze reden achter de sandbox kunnen we maar alleen maar gissen. Er lijkt echter wel een logische redenatie voor te bestaan. Websites met een risico voor bezoekers of waar veel geld in om gaat wil Google graag testen. Een site die te snel te hoog komt te staan wordt “opzij” genomen om te kijken wat het is en hoe deze presteert. Na verloop van tijd is de reviewperiode voorbij en wordt de site weer toegelaten in de hogere resultaten.

Hoe kom je uit de Sandbox?

Het enige dat je kunt doen is afwachten en doorgaan met linkbuilden en je site updaten. Sommige websites kunnen tot wel 6 maanden in de Sandbox zitten. Dit is natuurlijk even schrikken, mijn ervaring is gelukkig dat het slechts 3 weken duurde.  Het is voor iedereen anders, maar als het gebeurd: houd het hoofd koel en ga gewoon door met je website ontwikkelen.

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?