Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dagmar Ingelse Leestijd 3 min.

Object georiënteerd programmeren: OOP

Bij Way2Web wordt object georiënteerd geprogrammeerd. Maar wat is Object Oriented Programming? En wat zijn de voordelen? In dit artikel gaan we daar (beknopt) op in.

Objecten en classes

Om te beginnen is OOP vooral een denkwijze, een methode die je hanteert bij het schrijven van code. Het is dus geen programmeertaal maar een stijl van programmeren met vaste regels en structuren. Object georiënteerd programmeren doe je met bijvoorbeeld Java, C# en, in ons geval, de programmeertaal PHP.

Zoals de naam al zegt staat het object bij OOP centraal. Een object is een specifiek iets dat echt bestaat: een Tesla of Teun Vos bijvoorbeeld. Die specifieke objecten behoren tot een grotere verzameling die we class noemen. In dit geval behoort het object Tesla tot de class auto’s en het object Teun tot de class personen.

Een andere methodiek of denkwijze is functioneel programmeren. Daarbij staan functies zijn centraal. OOP is geschikter voor grotere, complexe applicaties. Functioneel programmeren wordt vaker toegepast binnen onderzoek (rekenwerk, Artificial Intelligence, etc.).

Jorick en Jochem

Properties en methods

Binnen een class worden bepaalde variabelen gedefinieerd die bij de objecten horen.
Er zijn kenmerken of properties, bijvoorbeeld ‘aantal wielen’ of ‘soort aandrijving’. Een property kan ook uniek zijn, bijvoorbeeld een registratienummer, een Burgerservicenummer of een DNA-profiel. Zo’n property noemen we het ‘ID’ of de ‘identifier’.

Naast de properties zijn er functies, ook wel gedrag of methods genoemd, bijvoorbeeld ‘rijden’ of ‘opladen’. Bij die functie kun je parameters doorgeven, bijvoorbeeld ‘hoe lang’ of ‘tot welk stroomniveau’.

De code wordt op deze manier heel overzichtelijk georganiseerd; voor nieuwe objecten hoef je niet telkens weer helemaal vanaf scratch te programmeren. Ieder object wordt gedefinieerd vanuit een class. Zogenaamde spaghetticode wordt voorkomen.

Belangrijkste voordelen OOP

Hierboven is al aangegeven dat OOP de vaak grote hoeveelheid code van een applicatie overzichtelijk houdt. Maar dat is niet het enige voordeel. Het allerbelangrijkste voordeel is eenvoudige hergebruik van code.

De code is beknopter en beter leesbaar en daardoor makkelijk te delen met anderen via bijvoorbeeld Github of Composer. Deze open source pakketten zijn direct bruikbaar.

Aanpassingen kunnen in één keer worden doorgevoerd wat het onderhoud eenvoudiger maakt. Tot slot zijn blokken code afzonderlijk testbaar (unit tests) waardoor de stabiliteit van de applicatie gewaarborgd is.

Lees hier meer over de technieken die we gebruiken bij het ontwikkelen van hoogwaardige, stabiele en veilige next level software.

Meer weten?

Als Head of Technology en Security Officer beantwoord ik graag je vragen. Je kunt me een bericht sturen of direct bellen. Tot binnenkort!