Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dagmar Ingelse Leestijd 3 min.

Persoonlijke informatie verwijderen van Google

Vanaf begin mei dit jaar moeten zoekmachines persoonlijke informatie verwijderen wanneer hier om wordt gevraagd. Dat oordeelde het Hof van Justitie vorige maand in een rechtszaak die een Spaanse man tegen Google aanspande. Maar wanneer kom je hiervoor in aanmerking en hoe werkt dit?

Verwijderen persoonlijke informatie op zoekmachines

Vanaf begin mei dit jaar moeten zoekmachines persoonlijke informatie verwijderen wanneer hier om wordt gevraagd. Dat oordeelde het Hof van Justitie vorige maand in een rechtszaak die een Spaanse man tegen Google aanspande. Maar wanneer kom je hiervoor in aanmerking en hoe werkt dit?

google_informatie_verwijderen

 

Verwijderverzoek indienen bij Google

Een verwijderverzoek indienen bij Google kan via ‘een handig formulier‘. Hier kunnen gebruikers de exacte URL’s invoeren die verwijderd moeten worden. Google zegt iedere aanvraag individueel te beoordelen: “Bij de beoordeling van uw verzoek zullen we kijken naar de vraag en of de resultaten verouderde informatie over u bevatten, evenals de vraag of er een openbaar belang is bij de informatie”.

 

Voorbeeld cases in Nederland

Het NRC heeft onlangs een aantal cases gepubliceerd van verwijderverzoeken in Nederland:

Domme drankfoto (Brent, 13)
“Een paar jaar geleden ging ik naar Spanje. Daar hield ik een reisblog bij. Als je me nu googlet, kom ik over als een klein dom jongetje. Je ziet een foto waar ik nep-likeur uit een glas drink. Ik ben ook actief geweest op online gamefora. Ik heb daar een paar jaar geleden een aantal mensen belachelijk gemaakt. Daar heb ik spijt van. Ik dacht toen nog: op internet kan je doen wat je wil, maar dat valt reuze tegen.”

Marktplaats oplichter met spijt (Raoul, 22)
“Ik heb op Marktplaats nietsvermoedende mensen geld afhandig gemaakt. Spullen die ik zogenaamd verkocht stuurde ik nooit op. Op een forum werden persoonsgegevens van mij geplaatst: naam, adres en een YouTube-filmpje. Ik heb hier veel spijt van en heb de gedupeerden volledig terugbetaald. Nu, vijf jaar later, heb ik er nog steeds last van. Ik ben voor banen afgewezen. Klasgenoten vonden mij op het forum. Mijn vriendin ontdekte het. De webmaster van het forum heeft mijn gegevens verwijderd, maar de link is nog steeds te zien. Het oordeel van het Europese Hof geeft me hoop.”

(bron: www.nrc.nl)

Niet duidelijk hoe lang het duurt

Het is onduidelijk hoeveel van die verzoeken al behandeld zijn; Google beoordeelt elk geval individueel, het is geen geautomatiseerd proces. Tot nu toe zijn er in Nederland alleen al meer dan 4000 verzoeken ingediend om in totaal 16.5000 URL’s te verwijderen. Een online formulier plaatsen is niet zo lastig, maar het verwijderen van al deze verzoeken is praktisch onuitvoerbaar (NRCQ.nl).

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?