Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dagmar Ingelse Leestijd 4 min.

PhpMetrics: zicht op codekwaliteit

Om een goed advies uit te brengen in een applicatie assessment analyseert Way2Web software op verschillende manieren. Zo maken we gebruik van de open source tool PhpMetrics: de manier om codekwaliteit te meten én visueel te maken.

Aandacht voor de toekomst

Een webapplicatie heeft blijvend aandacht nodig. Om kwaliteit en veiligheid te borgen is onderhoud namelijk van groot belang. Maar als software niet goed in elkaar steekt is dit onderhoud lastig en soms zelfs zinloos. Ook functionaliteit toevoegen kan alleen op een degelijke manier als de basis klopt. Maar bij ondermaatse code is een applicatie niet meteen afgeschreven. Je kunt dan namelijk nog kiezen voor refactoring of zelfs het herbouwen van je applicatie.

Om te bepalen of een applicatie toekomstbestendig is voert Way2Web Software een uitgebreid applicatie assessment uit. Hierbij zijn we in staat om vanuit diverse invalshoeken een objectieve score toe te kennen aan code. Aan de hand van een grondige analyse van de architectuur, kwaliteit en documentatie, performance en schaalbaarheid én de beveiliging van de webapplicatie, stellen we een rapport op. Gebaseerd op protocollen en standaarden en in duidelijke taal. Zodat je altijd weet waar je aan toe bent en geïnformeerd besluiten kunt nemen.

Visueel inzicht in kwaliteit

Dat je moet weten hoe het staat met de kwaliteit van de applicatie die je hebt laten maken, spreekt dus voor zich. Toch blijft codekwaliteit vaak een abstract begrip. Het helpt daarbij om de kwaliteit en onderhoudbaarheid letterlijk zichtbaar te maken. Daarvoor werken we bij Way2Web met PhpMetrics. Deze tool geeft in heldere grafieken uitgebreide informatie over onder andere complexiteit, volume, architectuur en algehele onderhoudbaarheid. De grafieken laten in een oogopslag zien of je goed zit, of dat juist alle meters rood uitslaan.

PhpMetrics-afb1

Het grote voordeel van PhpMetrics is dat het volledig geautomatiseerd de code checkt. Geen ruimte voor eigen interpretatie of vooroordelen op basis van persoonlijke voorkeur. Netjes geordend en uitermate leesbaar weergegeven. De tool is dus ook bij uitstek geschikt voor het stellen van prioriteiten. Je weet niet alleen wat de eventuele zwakke punten zijn van je applicatie, maar ook meteen in welke mate de fouten voorkomen.

PhpMetrics-afb2

Intern gebruik

Niet alleen voor de beoordeling van bestaande applicaties is PhpMetrics ideaal, we werken er zelf ook graag mee. Door na elke build onze eigen applicaties te onderwerpen aan een grondige scan, blijven we ervan verzekerd dat we hoge kwaliteit afleveren. Dat is fijn voor ons, maar natuurlijk vooral voor onze opdrachtgevers.


Ook weten wat de codekwaliteit is? Vraag dan nu een applicatie assessment aan!
 

Voordelen/eigenschappen PhpMetrics

  • Volledig automatische controle bij elke nieuwe softwareversie
  • Onafhankelijke en feitelijke beoordeling van (nieuwe) complexiteit in code
  • Direct inzicht in zwakke plekken applicatie
  • Meetbare resultaten door grafieken, begrijpelijk voor alle stakeholders
  • Open source en geschikt voor Laravel

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?