Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Robert Horsmans Leestijd 3 min.

Programmeertaal PHP al 25 jaar razend populair

Het is misschien zo langzamerhand een cliché, maar in de technologie branche gaan de ontwikkelingen echt razendsnel. Nieuwe technieken volgen elkaar in hoog tempo op, zeker bij open-source toepassingen waar wereldwijd vaak tienduizenden developers mee werken.

Toch is er ook een soort rots in de branding: de programmeertaal PHP. Die gaat inmiddels namelijk al een kwart eeuw mee, werkt op de achtergrond bij ruim driekwart (!) van alle websites wereldwijd en heeft nog steeds niets aan waarde heeft ingeboet (maar zich wel flink ontwikkeld).

Server-side scripting

PHP stond oorspronkelijk voor Personal Home Page. De Deen Rasmus Lerdorf, senior softwareontwikkelaar bij IBM, ontwierp het in 1994 om zijn eigen website te beheren en zijn internetverkeer te monitoren.

PHP wordt vandaag de dag gebruikt voor ‘server-side scripting’. De software draait op een server en verwerkt de instructies die in een script staan. Wordt een pagina door een webbezoeker opgevraagd, dan bewerkt PHP deze op de server voordat de pagina verzonden wordt.

Voortreffelijke integratie

Dankzij de combinatie met frameworks als Symfony en Laravel heeft PHP zich flink ontwikkeld waardoor het alleen maar krachtiger en professioneler is geworden. PHP wordt bovendien steeds vaker ingezet als framework met bijvoorbeeld Lumen, waarmee ook API’ en mobiele apps worden aangestuurd.

PHP integreert daarnaast voortreffelijk met client-side scripting zoals JavaSCript. Bij ‘client-side scripting’ downloadt de webbrowser de pagina van de server en wordt de code uitgevoerd op de computer van de bezoeker. Om daar goed en gestructureerd aan te werken gebruiken we bij Way2Web het front-end framework Vue.js.

Way2Web samenwerken kantoor

Krachtig en veelzijdig

Deze open-source programmeertaal kun je gerust laagdrempelig noemen maar kent een behoorlijk steile leercurve wanneer je verder komt. Technisch is het een zeer snelle en ook betrouwbare, toekomstbestendige taal. PHP blijft dan ook een belangrijke en veelzijdige tool voor professionals. En gespecialiseerde PHP-developers zijn zeer gewild.

PHP kan in combinatie met HTML worden gebruikt om dynamische websites te maken, maar het script kan ook andere documenten zoals afbeeldingen of XML genereren. PHP wordt gebruikt voor allerlei soorten webapplicaties, CMS-systemen en blogs.

Geschat wordt wereldwijd bijna 38 miljoen websites PHP gebruiken, in Nederland zo’n 112.00. We zijn inmiddels toe aan versie 7 en er verschijnen met regelmaat upgrades.

De sterke kanten van PHP

  • Open-source
  • Sterke en omvangrijke community van meer dan 5 miljoen developers
  • Bekende, professionele frameworks zoals Symfony en Laravel
  • Uitermate geschikt voor rapid prototyping & development
  • Integratie met client-side scripting (JavaScript/Vue.js)
  • Volledig te optimaliseren voor high performance websites en platforms
  • Talloze koppelingen mogelijk via out-of-the-box modules

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?