Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dani Prozee Leestijd 4 min.

Roy Jurrius

Product owner bij Way2Web

Samen met de klant iets moois realiseren

Net zoals je huis of je auto regelmatig controle en onderhoud nodig hebben, is het verstandig om ook software goed in de gaten te houden. Functioneert alles nog naar behoren? Kan het misschien veiliger of beter?

De applicaties die wij voor onze klanten ontwikkelen zijn zonder uitzondering van vitaal belang voor de bedrijfsvoering. Dan wil je je over zaken als continuïteit en veiligheid natuurlijk geen zorgen maken. Als ondernemend partner willen wij die zorgen wegnemen. Ook na oplevering van een project blijven we er daarom aan werken.

We gebruiken meerdere slimme tools om de ontwikkelde onlinesoftware goed te monitoren. En eventuele problemen worden door onze developers snel en adequaat opgelost. Onze klanten hoeven daar overigens niets voor te doen en zullen er in de regel ook niets van merken. Het hoort gewoon bij de kwaliteit van onze dienstverlening.

Kennis en ervaring met IT helpt natuurlijk ook. Roy zelf studeerde Digitale Communicatie aan de HU en heeft veel gevoel voor maatwerk software. Hij schreef z’n scriptie bij Way2Web en is nooit meer weggegaan. Dat is nu zo’n 4,5 jaar geleden. “Way2Web was toen nog een stuk kleiner en ik heb hier verschillende dingen gedaan, ook Support bijvoorbeeld. Als product owner vertegenwoordig ik het belang van de klant tijdens het ontwikkelproces. De eerste ontmoeting is tijdens een requirement workshop. Tijdens deze meeting maak ik samen met de klant user stories van de wensen en eisen. Daarna maak ik samen met een onze IT Manager een inschatting van het aantal uren dat we nodig hebben.”

Gestructureerde werkwijze

“We beginnen meestal met een prototype. Samen met een front-end developer ga ik nadenken over de voorkant van een applicatie, zodat de klant een goede indruk krijgt hoe het er straks uit gaat zien. Vervolgens gaan we de back-end bouwen. Via de dagelijkse stand up meeting met de developers en via ons JIRA-projectmanagement systeem bewaak ik de voortgang, tijd en budget.

De ontwikkeling vindt plaats in de vorm van sprints van twee weken. Tussendoor krijg ik demo’s om te kijken of het klopt met wat de klant bedoelde. En na iedere sprint overleg ik opnieuw met de klant. Wanneer iets technisch niet kan, bespreken we samen hoe we het oplossen. De klant is echt onderdeel van het ontwikkelteam.”

3 Collega's die elkaar helpen door samen achter een computer te werken

Van stories naar epics

“Als product owner moet je overigens wel verder vooruitdenken dan die twee weken. Je moet zorgen voor een goede backlog, er moet steeds voldoende werk voor de developers klaarstaan. Daar schrijf ik dan weer user stories voor. Aan het eind van het project help ik ook met testen, daarvoor moet je namelijk echt goed in het project zitten.

Misschien wel leuk om te vermelden is dat we nu toewerken naar ‘epics’, zeg maar een groter verhaal met meer functionaliteiten die vooraf nog niet helemaal gespecificeerd worden. Je kunt dan nog beter plannen en inspringen op wijzigingen of problemen. Doordat je meer greep op je uren hebt, hoef je bij onvoorziene zaken, en die zijn er dus altijd, niet telkens naar de klant om te zeggen dat het langer gaat duren en meer gaat kosten. Dat wil je natuurlijk graag voorkomen!”

Internetbureau Way2Web

Werken bij Way2Web

Het leukste van het werk als product owner vindt Roy dat je samen met de klant mooie oplossingen bedenkt en realiseert.
“Je moet echt meedenken over problemen, behoeftes en wensen en daarover met de klant in overleg gaan. En je hebt natuurlijk intensief contact met de developers. Door de agile werkwijze met sprints heb je te maken met veel deadlines. Stressbestendigheid is dus ook een voorwaarde om product owner te kunnen zijn.

Ik heb het hier bijzonder naar mijn zin. Mooi werk, volop mogelijkheden om door te groeien en een bedrijf waar de sfeer heel ontspannen is. We hebben een jong team, een gezellig kantoor en doen ook buiten het werk om regelmatig leuke dingen met elkaar. Ik kan het iedereen aanraden.”

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?