Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dani Prozee

Roy Jurrius

Product owner bij Way2Web

Onze nieuwe senior backend developer is een ware Scrum evangelist. Een voorliefde die ontstond bij zijn vorige werkgevers BNN/Vara en PinkWeb. Daarnaast is hij gek op code architectuur.

Samen met de klant iets moois realiseren

Communicatief sterk en resultaatgericht, dat zijn volgens Roy Jurrius van Way2Web toch wel de belangrijkste eigenschappen die je als product owner moet hebben. “Je moet veel overleggen met de klant en met het ontwikkelteam. En je moet zorgen dat een applicatie niet alleen goed en op tijd wordt opgeleverd, maar dat het ook echt een oplossing is die aansluit bij wat de klant bedoelt en nodig heeft. Daar gaat het tenslotte om.”

Het verhaal van

Roy Jurrius
Product owner bij Way2Web

Kennis en ervaring met IT helpt natuurlijk ook. Roy zelf studeerde Digitale Communicatie aan de HU en heeft veel gevoel voor maatwerk software. Hij schreef z’n scriptie bij Way2Web en is nooit meer weggegaan. Dat is nu zo’n 4,5 jaar geleden. “Way2Web was toen nog een stuk kleiner en ik heb hier verschillende dingen gedaan, ook Support bijvoorbeeld. Als product owner vertegenwoordig ik het belang van de klant tijdens het ontwikkelproces. De eerste ontmoeting is tijdens een requirement workshop. Tijdens deze meeting maak ik samen met de klant user stories van de wensen en eisen. Daarna maak ik samen met een onze IT Manager een inschatting van het aantal uren dat we nodig hebben.”

3 Collega's die elkaar helpen door samen achter een computer te werken

Gestructureerde werkwijze

“We beginnen meestal met een prototype. Samen met een front-end developer ga ik nadenken over de voorkant van een applicatie, zodat de klant een goede indruk krijgt hoe het er straks uit gaat zien. Vervolgens gaan we de back-end bouwen. Via de dagelijkse stand up meeting met de developers en via ons JIRA-projectmanagement systeem bewaak ik de voortgang, tijd en budget.

De ontwikkeling vindt plaats in de vorm van sprints van twee weken. Tussendoor krijg ik demo’s om te kijken of het klopt met wat de klant bedoelde. En na iedere sprint overleg ik opnieuw met de klant. Wanneer iets technisch niet kan, bespreken we samen hoe we het oplossen. De klant is echt onderdeel van het ontwikkelteam.”

Van stories naar epics

“Als product owner moet je overigens wel verder vooruitdenken dan die twee weken. Je moet zorgen voor een goede backlog, er moet steeds voldoende werk voor de developers klaarstaan. Daar schrijf ik dan weer user stories voor. Aan het eind van het project help ik ook met testen, daarvoor moet je namelijk echt goed in het project zitten.

Misschien wel leuk om te vermelden is dat we nu toewerken naar ‘epics’, zeg maar een groter verhaal met meer functionaliteiten die vooraf nog niet helemaal gespecificeerd worden. Je kunt dan nog beter plannen en inspringen op wijzigingen of problemen. Doordat je meer greep op je uren hebt, hoef je bij onvoorziene zaken, en die zijn er dus altijd, niet telkens naar de klant om te zeggen dat het langer gaat duren en meer gaat kosten. Dat wil je natuurlijk graag voorkomen!”

Internetbureau Way2Web

Werken bij Way2Web

Het leukste van het werk als product owner vindt Roy dat je samen met de klant mooie oplossingen bedenkt en realiseert.
“Je moet echt meedenken over problemen, behoeftes en wensen en daarover met de klant in overleg gaan. En je hebt natuurlijk intensief contact met de developers. Door de agile werkwijze met sprints heb je te maken met veel deadlines. Stressbestendigheid is dus ook een voorwaarde om product owner te kunnen zijn.

Ik heb het hier bijzonder naar mijn zin. Mooi werk, volop mogelijkheden om door te groeien en een bedrijf waar de sfeer heel ontspannen is. We hebben een jong team, een gezellig kantoor en doen ook buiten het werk om regelmatig leuke dingen met elkaar. Ik kan het iedereen aanraden.”

4

Ook werken bij Way2Web?

Standaardisatie

Door code steeds verder te standaardiseren verbeteren de stabiliteit en snelheid van applicaties en kunnen we onderdelen makkelijker en beter up-to-date houden.

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?