Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dagmar Ingelse Leestijd 4 min.

Roy Jurrius product owner bij Way2Web

Samen met de klant iets moois realiseren


Wat zijn de belangrijkste eigenschappen die een product owner moet hebben? We vragen het Roy Jurrius, product owner bij Way2Web.
“Je moet goed kunnen samenwerken met verschillende stakeholders. Niet bang zijn om keuzes te maken. En de verwachtingen van de opdrachtgever kunnen managen.

Als product owner heb je een spilfunctie tussen de opdrachtgever en het team. En dat betekent veel overleggen, prioriteiten stellen en keuzes maken. Op de details letten én de grote lijn in de gaten houden. Het team aan het werk houden. En ervoor zorgen dat de opdrachtgever overal bij betrokken is, de regie houdt en niet voor verrassingen komt te staan.”

Kennis en ervaring met IT helpen natuurlijk ook als je product owner bent. Roy studeerde Digitale Communicatie aan Hogeschool Utrecht en heeft veel affiniteit met software. Hij schreef z’n scriptie bij Way2Web en is nooit meer weggegaan. Dat is nu zo’n 8 jaar geleden.

“Way2Web was toen nog een stuk kleiner en ik heb hier verschillende dingen gedaan, ook Support bijvoorbeeld. Als product owner vertegenwoordig ik nu het belang van de opdrachtgever bij het team – maar ook andersom!”

De start van een project

“Tijdens de eerste ontmoeting met de opdrachtgever maak ik, samen met de opdrachtgever en een deel van het team, ‘epics’, omschrijvingen van de wensen en eisen. Het ontwikkelteam maakt een eerste inschatting van de hoeveelheid werk door aan die epics punten toe te kennen.

Dat doen ze daarna steeds verfijnder. Epics worden opgesplitst in kleinere ‘stories’ en opgenomen in de backlog. Het is belangrijk om prioriteiten te stellen. Wat moet direct, wat kan later? En is iets heel complex en kost het veel punten, dan maak ik de afweging of het klantwaarde heeft. Is het echt nodig? En kan het misschien anders of simpeler? Samen met de opdrachtgever wordt besloten wat het team gaat doen.”

Gestructureerde werkwijze

“Vroeger maakten we eerst een compleet front-end, om daarna te beginnen met de back-end. Maar dan ben je toch niet flexibel genoeg. Samen met een designer maken we nu een ontwerp zodat de opdrachtgever weet hoe het eruit gaat zien. Daarna worden front-end en back-end tegelijk ontwikkeld zodat we iedere keer een echt, volledig werkend onderdeel opleveren.

De ontwikkeling vindt plaats in de vorm van sprints van twee weken. Via de dagelijkse stand up meeting met de developers en via ons JIRA-projectmanagement systeem bewaak ik de voortgang, tijd en budget.

Elke vrijdag vindt er een sprintreview met het team en de opdrachtgever plaats. Ik leg uit wat het doel van de afgelopen sprint was. Het team geeft een demo van wat er af is. En de opdrachtgever komt met feedback. Daarna spreken we af wat er in de volgend sprint gedaan wordt. Zo blijft de opdrachtgever betrokken bij de voortgang, de keuzes en de consequenties.”

Verantwoordelijk voor continuïteit

“Als product owner moet je overigens wel verder vooruitdenken dan die twee weken. Je moet zorgen voor een goede backlog, er moet steeds voldoende werk voor de developers klaarstaan. Daar schrijf ik, samen met de opdrachtgever en het team, nieuwe user stories voor. Dat heet backlog refinement en gebeurt iedere week.

Daarnaast let ik erop dat we de hoeveelheid ingeschat werk niet overschrijden. En mocht dat toch nodig zijn, dan wordt er weer overlegd of dat acceptabel is of dat we iets anders uitstellen. Backlog en scope van een project veranderen continu, daar moet je als product owner op in blijven spelen. Ik heb alle epics en stories in de gaten. Daar ben ik echt continu mee bezig.”

Product Owner

Way2Web Kennissessie

Werken bij Way2Web

Het leukste van het werk als product owner vindt Roy dat je samen met de klant mooie oplossingen bedenkt en realiseert.

“Je moet echt meedenken over problemen, behoeftes en wensen en daarover met de klant in overleg gaan. Je neemt belangrijke beslissingen en bent continu bezig de backlog te herprioriteren om maximale waarde op te leveren.

En je hebt natuurlijk intensief contact met de developers. Door de agile werkwijze met sprints heb je te maken met veel deadlines. Stressbestendigheid is dus ook een voorwaarde om product owner te kunnen zijn.

Ik heb het hier bijzonder naar mijn zin. Mooi werk, volop mogelijkheden om je te ontwikkelen en een bedrijf waar de sfeer heel ontspannen is. We hebben een jong team, een gezellig kantoor en doen ook buiten het werk om regelmatig leuke dingen met elkaar. Ik kan het iedereen aanraden.”

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?