Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dagmar Ingelse Leestijd 3 min.

Samenwerkingsplatform Compass: maximale betrokkenheid en controle

Succesvol software ontwikkelen staat of valt met de kwaliteit van de samenwerking. Nu werken we daar al jaren aan met onze scrum teams, product owners, business consultants en zelfs product owners aan de kant van de opdrachtgever. Maar toch kan het nog beter – met het door ons zelf ontwikkelde platform Compass.

Communicatie is ‘key’ bij ambitieuze projecten

Het lijkt in principe zo makkelijk. Je omschrijft wat voor software je gaat maken, knipt dat in stukken en laat het scrumteam inschatten hoeveel tijd ieder item gaat kosten. Je zet die items in een backlog en maakt een planning wanneer je wat gaat opleveren. Je stemt dat af met de stakeholders en test tijdig. Niks ingewikkelds aan toch?

Helaas. Softwareontwikkeling gaat om ambitieuze, innovatieve projecten met als doel om het leven van de eindgebruiker makkelijker te maken. Maar er staan soms wel 600 items in een backlog. En dat is vóórdat je gaat starten. In elk project krijg je daarna te maken met veranderingen – en dat moet ook!

Het overzicht bewaren en tijdig keuzes maken zijn belangrijke verantwoordelijkheden van de product owner en de opdrachtgever. In ontwikkeltrajecten die meestal maanden duren kan dat een uitdaging zijn. Daarnaast moeten de developers zicht houden op de organisatiestrategie en de business case. Op de visie achter een applicatie en de belangen van de diverse stakeholders.

Hoe houd je iedereen dan up-to -date?

Bestaande tools ontoereikend

Developers werken samen in (veelal) technische systemen zoals JIRA. De communicatie met de klant verloopt via sprint reviews, e-mail en telefoon. Dit leidt ertoe dat niet iedereen op ieder moment beschikt over dezelfde informatie. Daarnaast begrijpen en interpreteren de verschillende stakeholders informatie op hun eigen manier.

Het werken met één ‘waarheid’ is echter essentieel om goed keuzes te kunnen maken, keuzes binnen de context van het project als geheel. Een van de kernwaarden van scrum werken is volledige transparantie – en juist daar ontbreekt het vaak aan.

Tools om samen te werken, informatie te delen en te communiceren zijn er te kust en te keur. Maar één platform voor alle betrokkenen bij een softwareproject bestond nog niet. Dat hebben we bij Way2Web daarom dus zelf ontwikkeld.

Way2Web presenteert Compass

Compass is een platform dat het menselijke, de techniek en de business weer met elkaar in lijn brengt. Op elk moment van de dag is de voortang van een project voor iedereen inzichtelijk en begrijpelijk. Realtime uiteraard.

Het development team blijft verbonden met de opdrachtgever en de doelstellingen van het project. De product owner is bevrijd van een veel administratieve handelingen en kan de opdrachtgever weer adviseren in plaats van steeds vooral up-to-date te brengen. En de opdrachtgever én zijn projectteam zien en begrijpen precies wat er gebeurt, wanneer het gebeurt en wat er van ze verwacht wordt. Zo werkt iedereen veel beter samen.

Het platform wordt bij de start van een project ingericht en is de natuurlijke plek voor alle stakeholders om informatie te delen, op te halen of om te begrijpen ‘hoe het gaat’. Niet alleen het scrum team, de product owner en de opdrachtgever en zijn team – ook de achterliggen stakeholders van de opdrachtgever krijgen toegang.

De opdrachtgever ‘in control’.

Compass inspireert, legt uit, verklaart en maakt inzichtelijk. Wij zien het als een nieuwe standaard in softwareontwikkeling. Ongeacht de (achterliggende) techniek, gebruikte frameworks en systemen maakt Compass softwareontwikkeling menselijk. En juist daar gaat het om: software ontwikkelen is samenwerken.

Software ontwikkelen verloopt nooit langs een rechte lijn. Het lijkt soms op een concert van gespecialiseerde musici, met allemaal hun instrumenten, voor een kritisch publiek. Er kan niet geoefend worden, het moet in één keer goed en je krijgt alleen applaus als het perfect is.

Compass zorgt voor heldere noten, ritme, harmonie en ook nog eens meer plezier. En de controle ligt weer waar die hoort: bij de opdrachtgever. Applaus verzekerd.

Meer weten over dit innovatieve platform om (nog) beter samen te werken bij het ontwikkelen van softwareprojecten? Bel ons gerust!

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?