Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Robert Horsmans Leestijd 6 min.

Scrum: het einde van de baas

Agile werken wordt door steeds meer organisaties omarmd. Voor medewerkers betekent dat een andere manier van denken en werken en veel meer verantwoordelijkheid. Maar ook voor het management heeft het ingrijpende gevolgen en dat is beslist even wennen. Loslaten is nu eenmaal niet iets wat een manager van nature graag doet. Hoe heeft Robert Horsmans van Way2Web Software dat ervaren?

Een bewuste keus

“Laat ik vooropstellen dat de keus voor scrum nooit ter discussie heeft gestaan. We waren ervan overtuigd dat agile scrum de beste manier van werken is, wanneer je complexe onlineapplicaties ontwikkelt zoals wij.”

“Omdat wij wisten dat je de transitie naar scrum niet zomaar even maakt, hebben we Erik de Bos in huis gehaald, een ervaren developer en ‘scrum evangelist’. Als directie maar ook als technisch bedrijfskundigen, waren we tenslotte gewend om vanuit het management te sturen. Nu moesten we de stap maken van hiërarchisch naar samenwerkend.”

Robert Erik

Leren loslaten

“We merkten al snel dat de developers het waardeerden om meer ruimte en verantwoordelijkheid te krijgen. Daarvoor moesten wij als management leren loslaten. Eigenlijk moet je gewoon accepteren dat je de baas niet meer bent. Wel als het gaat om de bedrijfsdoelen en je strategie uiteraard, maar niet tijdens de softwareontwikkeling.”

“Onze teams werken zelfsturend, zijn zelf-organiserend. Het zijn mensen die elke dag met elkaar samenwerken, elkaar vertrouwen en versterken. Dat lukt niet meteen. Beide partijen, de teams en het management, moeten eraan werken. Het is vertrouwen geven en vertrouwen verdienen. Het resultaat is overigens geweldig: de developers raakten veel meer betrokken bij klanten, bij projecten en ook bij Way2Web als bedrijf.”

Veel overleg en fouten zijn okee?

“Als ondernemer wil je dat er zo efficiënt mogelijk geproduceerd wordt. Daarom moet je er ook aan wennen dat er bij scrum zoveel overlegd wordt. Toch is dat geen tijdverlies maar een wezenlijk onderdeel van scrum, juist de interactie tussen specialisten zorgt voor een beter product, voor meer waarde voor de klant. En daar gaat het allemaal om!”

“Tot slot moet je het maken van fouten omarmen in plaats van het proberen te voorkomen. Bij scrum wordt er tijdens het ontwikkelproces keer op keer teruggeblikt, geëvalueerd en verbeterd. Bij ons gebeurt dat zelfs elke week omdat we daardoor zo snel mogelijk kunnen leren. Fouten maken is dus geen kostenpost maar de brandstof voor een team dat alsmaar beter en bekwamer wordt. Pure winst dus.”

Meer weten over de transitie naar scrum?

Kom dan naar onze gratis kennissessie Scrum All The Way op donderdagmiddag 22 november in Utrecht.

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?