Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dagmar Ingelse Leestijd 5 min.

Single Sign On, een plugin voor bedrijven

De ‘Wachtwoord vergeten?’-functie is vrijwel altijd de meestgebruikte functie van een website of applicatie. De gemiddelde internetter heeft inmiddels zoveel login accounts dat het haast onmenselijk is om ze allemaal te onthouden. Uit een eerder onderzoek onder zakelijke dienstverleners gaf 67% aan teveel tijd kwijt te zijn aan inlogprocedures. 85% gaf aan efficiënter te kunnen werken als die tijd teruggedrongen kon worden. Diezelfde werknemers gaven aan dat ze ongeveer 12 verschillende gebruiksnaam- en wachtwoordcombinaties moeten onthouden (Tools4ever, 2012). De oplossing? Met behulp van Single Sign On techniek is het mogelijk om dit proces te automatiseren. Dat noemen we nog eens efficiënt!

Wachtwoord vergeten?

inloggen

 

Voorbeelden van Single Sign On

Een voorbeeld van een populaire toepassing van Single Sign On (SSO) techniek is het gebruik van social media accounts. Zo kan je bij Spotify een account aanmaken via je persoonlijke Facebook account. Dit kan ook al in bijvoorbeeld webshops. Op die manier kun je dus met één (Facebook) account al je andere internetaccounts beheren. Handig voor privé gebruik, maar hoe zit werkt het met zakelijke accounts?

 

Single Sign On Plugin

Als internetbureau puilen we uit van de inlog accounts en het voorbeeld bovenaan dit artikel geeft al aan hoeveel tijd een organisatie kan winnen door gebruik te maken van SSO techniek. Om dit binnen onze organisatie toe te passen hebben we een custom module ontwikkeld waardoor we tot elke website of applicatie toegang kunnen krijgen met één Way2Web ID. Dit is het persoonlijke ID van een Way2Web teamlid. De geluiden op de werkvloer zijn zeer positief, we houden immers van efficiënt werken.

sso1

 

Is SSO wel veilig?

Een veelgehoord discussiepunt is de beveiliging rondom een SSO netwerk. Het is begrijpelijk dat mensen het eng vinden dat het inlogproces geautomatiseerd wordt. Toch is het veel veiliger dan zelf je wachtwoorden bedenken, onthouden en invoeren. Binnen onze module hebben we de eerste beveiligingslaag opgezet door gebruik te maken een versleutelde authorisatiecode (beter bekend als OAuth 2). Iedere keer dat een masteraccount wordt ingevoerd, worden er meerdere koppelingen gemaakt met de SSO server. Hierin wordt toestemming gevraagd om een unieke authorisatiecode aan te maken. Deze blijft maar tijdelijk geldig. Google, Facebook en Spotify maken hier ook veel gebruik van. Naast deze beveiliging is er nog een tweede beveiling toegepast. Deze hele koppeling gebeurt namelijk binnen een netwerk dat is beveiligd met een SSL certificaat, waardoor een buitenstander nooit de kans zou krijgen om het proces te beïnvloeden. Kortom, naast tijdbesparing is het dus ook een hele vooruitgang op de beveiliging van al je login accounts.

Herkent u dit probleem en gaat er in uw organisatie veel tijd verloren aan inlogprocedures? En wilt u zeker zijn van een hoogwaardige oplossing? Dan kunnen wij een dergelijke module aanbevelen! Bel of mail ons via info@way2web.nl of laat hier uw gegevens achter.

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?