Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dani Prozee

Software – in huis ontwikkelen of toch liever uitbesteden?

In huis ontwikkelde projecten blijken niet van de grond te komen, hun doel voorbij te schieten of uiteindelijk veel te lang te duren. Wat gaat er mis?

In huis ontwikkelen of toch liever uitbesteden?

Onlinesoftware ontwikkelen doen veel organisaties zelf. En dat is heel goed te begrijpen. Als je toch al een of meerdere developers in dienst hebt, ligt het voor de hand om een webapplicatie in huis te ontwikkelen.

Je zit er dan met je neus bovenop en hebt controle over wat er precies gebeurt. En waarom zou je extra kosten maken door een extern bureau in te schakelen als er al developers op de loonlijst staan?

Toch blijken in huis ontwikkelde projecten niet van de grond te komen, hun doel voorbij te schieten of uiteindelijk veel te lang te duren. Wat gaat er mis?

3 valkuilen

Het klinkt heel voor de hand liggend om gebruik te maken van de capaciteit die in huis hebt. Toch valt er wel wat op af te dingen. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is:

“Ben ik niet te klein om zelf software te ontwikkelen?”

Met een relatief klein team zijn er 3 belangrijke valkuilen waar je beducht voor moet zijn; flexibiliteit, veiligheid en afhankelijkheid.

Flexibel inspringen op veranderingen

 • Dat de markt snel verandert, is inmiddels bijna een cliché geworden. Je klanten verwachten steeds meer en willen telkens nieuwe of extra functionaliteit. Maar ook binnen je eigen organisatie kunnen inzichten, wensen en werkprocessen veranderen.

  Dit gebeurt natuurlijk allemaal tijdens het ontwikkelproces waar de developers druk mee zijn. Medewerkers die daarnaast vaak ook nog andere IT-taken binnen het bedrijf hebben.

  Krijg je het dan voor elkaar om daar steeds alert op in te springen of raak je toch achterop?

Voldoen aan strenge veiligheidseisen

 • Misschien wel het heetste hangijzer rond onlinesoftware van dit moment. Onlangs nog lagen door een datalek bij ruim 50 leasemaatschappijen de gegevens van zo’n 100.000 leaserijders op straat. Het is zomaar een recent voorbeeld uit eigen land dat laat zien welke enorme impact softwareproblemen kunnen hebben.

  Reken er dus maar op dat nieuwe Nederlandse en Europese wetgeving alleen maar strenger wordt en dat bedrijven verantwoordelijk worden gesteld voor onvoldoende technische en organisatorische veiligheidsmaatregelen.

  Kan jouw ontwikkelteam al die nieuwe normen, voorschriften en regels nog bijbenen?

Afhankelijk zijn van (enkele) developers

 • Bij Way2Web houden we van developers – ze vormen het warm kloppend hart van onze organisatie. Over jouw developers geen kwaad woord dus. Maar we weten ook dat softwareontwikkeling inmiddels zo complex is geworden dat je voor goede, veilige en stabiele software, meerdere, uitgesproken specialisten in je team moet hebben.

  De wereld van softwareontwikkeling verandert bovendien in een razend tempo. Het is van cruciaal belang dat ook de beste specialisten blijven verbeteren, groeien en ‘updaten’.

  Heb je daar de capaciteit voor in huis? Blijven developers zich ontwikkelen? En wat gebeurt er als een developer ziek wordt of besluit om toch in te gaan op die mooie aanbieding elders?

Tot slot

Je zorgen maken over flexibiliteit, strengere veiligheidseisen en je afhankelijkheid van een relatief klein team, komen we de laatste jaren eigenlijk steeds vaker tegen bij onze opdrachtgevers.

Ondanks de uitstekende professionals die ze in dienst hebben, worden zelf ontwikkelde projecten toch geen succes. Uitbesteden aan een specialist met voldoende schaalgrootte, biedt niet alleen uitkomst maar zorgt vaak ook voor een groot gevoel van opluchting.

 

Wil je ook zorgeloos online software laten ontwikkelen?

Bel Maurits van WayWeb voor een afspraak.

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?