Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dagmar Ingelse Leestijd 3 min.

Software ontwikkeling

Het ontwikkelen van goede software is een steeds complexer proces waaraan meerdere gespecialiseerde professionals samenwerken.

Software maar liefst zes keer testen – is dat nou echt nodig?

Het ontwikkelen van goede software is een steeds complexer proces waaraan meerdere gespecialiseerde professionals samenwerken. Tijdens de ontwikkeling verandert de markt en ook de opdrachtgever komt (onvermijdelijk) met nieuwe wensen of wijzigingen.

Onder die omstandigheden kun je je het gewoon niet permitteren om langdurig en tot in de kleinste details aan een onderdeel te werken. Bij Way2Web hanteren we daarom de agile scrum methodiek: softwareontwikkeling in kleine stappen of sprints van bijvoorbeeld twee weken. Daarmee verklein je het risico dat er iets niet goed gaat en kun je sneller bijsturen. Bovendien ben je eerder live en krijg je de waardevolste feedback die er is: die van je klanten.

Eigen omgeving voor iedere ontwikkelfase

Onze developers werken steeds aan ‘brokjes’ code voor een applicatie. En al die brokjes leggen een lange weg af door de OTAP-straat. De OTAP-straat is een aaneenschakeling van aparte servers en omgevingen voor iedere fase in het proces:

 

De slimme software van de zogenaamde build server zorgt voor de integratie van deze servers, voert helemaal automatisch allerlei controles uit op veiligheid, structuur en het functioneren van code en ‘pusht’ een applicatie naar een volgende omgeving.

Overigens wordt er in iedere fase ook handmatig getest door meerdere personen: de developer (werkt de code?), de tester (doet de code wat het moet doen?) en de product owner (werkt de applicatie naar behoren?). Los daarvan krijgt de code een code review door twee collega-developers om te kijken of het misschien slimmer of beter kan.

Wat levert deze werkwijze je nu op?

Bij complexe software zijn er veel afhankelijkheden. Wat voor de klant soms maar een kleine wijziging lijkt, kan effecten hebben op meerdere plekken en functies. Daarom is het zo belangrijk om bij iedere wijziging en iedere uitbreiding telkens weer de hele ‘straat’ te doorlopen. In totaal wordt de code daardoor maar liefst zes keer getest. Wel zo prettig!

Deze zeer grondige werkwijze levert belangrijke voordelen op:

  • grote stabiliteit door veelvuldig testen
  • minder fouten, sneller bijsturen
  • een bestaande webapplicatie op maat blijven ontwikkelen zonder uit de lucht te gaan
  • inzicht in en overzicht van alle versies en codewijzigingen

Bij Way2Web beheersen we deze technieken en verbeteren we onze werkprocessen continu.

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?