Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dagmar Ingelse Leestijd 3 min.

SVG: ultieme vrijheid in frontend-design

SVG staat voor Scalable Vector Graphics. SVG is dus een afbeeldingsformaat dat niet is gebaseerd op pixels maar op vectoren. Een vectorafbeelding is schaalbaar en zal dus niet vervormen zoals reguliere afbeeldingsbestanden doen als ze groter worden gemaakt dan hun oorspronkelijke formaat. Op een website betekent dit dat een afbeelding er altijd goed uit ziet, op welk apparaat of schermresolutie je ook kijkt. De nieuwe site van Way2Web maakt er bijvoorbeeld veelvuldig gebruik van. Meer weten over SVG en de mogelijkheden? Lees dan snel verder.

Wat zijn SVG's?

SVG staat voor Scalable Vector Graphics. SVG is dus een afbeeldingsformaat dat niet is gebaseerd op pixels maar op vectoren. Een vectorafbeelding is schaalbaar en zal dus niet vervormen zoals reguliere afbeeldingsbestanden doen als ze groter worden gemaakt dan hun oorspronkelijke formaat. Op een website betekent dit dat een afbeelding er altijd goed uit ziet, op welk apparaat of schermresolutie je ook kijkt.

Partials page-break-list is niet gevonden

Wat is het verschil tussen vector en SVG?

SVG is een standaard die ontwikkeld is met als doel om vector-bestanden bewerkbaar te maken doordat het onderdeel is van de opmaaktaal XML. Daardoor worden SVG’s onderdeel van de HTML van een website, waardoor de opmaak optimaal beheerst en vrijelijk gemanipuleerd kan worden met Javascript en CSS.

svg-logo

Wat zijn de voordelen van het gebruik van SVG's?

Zoals beschreven in de vorige paragraaf, biedt het gebruik van SVG de mogelijheid om schuine hoeken, grafieken, illustraties en ander bijzonder design op te nemen in het CSS. Voorheen moest je dan gebruik maken van Flash, wat een site nodeloos traag kan maken en slecht vindbaar maakt in zoekmachines. Gebruik maken van SVG biedt dus heel veel vrijheid aan designer en marketeer!

Rooskleurige toekomst

SVG’s worden al enkele jaren gebruikt in webdesign als alternatief voor Flash en wordt door de meeste browsers ondersteund (Internet Explorer 8 is de uitzondering). De ontwikkeling van websites met behulp van SVG heeft pas recent een vlucht genomen, wat betekent dat er nog vrij weinig documentatie beschikbaar is en de community om op terug te vallen beperkt is. Daarom heeft Way2Web heeft voor haar eigen website gebruik gemaakt van SVG’s, om zo de nodige praktijkervaring op te doen.

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?