Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Geautomatiseerd testen via Behat

Geautomatiseerd testen via Behat

ai-close-up-code-160107

Software testen was nog nooit zo efficiënt

Dankzij het gebruik van test’engine’ Behat kan na elke aanpassing, release en build volautomatisch de gehele webapplicatie of website worden getest. Het resultaat wordt samengevat in een visueel rapport, het testen wordt zelfs vastgelegd in een video en screenshots.

Voor het automatisch testen zijn twee zaken nodig:

  • Een (geschreven) testplan
  • Een Behat-set-up, Selenium en de Build server

Benieuwd naar het eindresultaat?

(Geschreven) testplan

Het geschreven testplan is een gedetailleerde, menselijke weergave van de functionele tests die kunnen worden uitgevoerd op de website of applicatie. Door deze te beschrijven kunnen ze vervolgens worden geautomatiseerd met Behat.

Voor ieder testplan definiëren we eerst:

  • Gewenste OS/browsercombinaties (bijvoorbeeld ‘Windows 8 i.c.m. Internet Explorer 11’)
  • De te testen gebruikersrollen (bijvoorbeeld ‘bezoeker’ of ‘admin’)

Per test wordt vervolgens uitgeschreven op welke URL deze plaatsvindt, welke rol hierbij actief is, welke actie(s) worden uitgevoerd en wat het te verwachten resultaat van de test is.

En uiteraard wordt het testplan voor elke website- of applicatie-update uitgebreid met de nieuw te testen functies of onderdelen!

Voorbeeld van een functionele test

  1. Ik kijk op de URL www.way2web.nl/contact als bezoeker
  2. Ik vul in het formulier in: ‘Naam = Way2Web’ en ‘E-mailadres = info@way2web.nl’
  3. Ik klik op ‘Verstuur’
  4. Ik verwacht de pagina ‘/contact/bedankt/’ en lees de tekst ‘Bedankt!’

Indien de bedank-URL en bedanktekst kloppen, is de test succesvol – anders niet!

Behat, Selenium en de Build server

Om functionele tests te automatiseren met test’engine’ Behat is het noodzakelijk om te kunnen programmeren. Het grote voordeel van Behat: alle tests worden na het programmeerwerk als beweringen geschreven en zijn dus leesbaar. Dit karakteriseert ook het principe van Behaviour Driven Development. Een Behat-test is dus altijd als volgt opgebouwd:

Scenario: I want to fill in the contact form
Given I am on the Contact page
When I fill in the Contact form
Then I see the Thank you page
And I read ‘Bedankt!’

Het resultaat van Behat-tests leggen we standaard vast in een testrapport en is ook gekoppeld aan onze OTAP-omgeving. Zo kunnen we bij het falen van tests automatisch een werkende vorige versie livezetten . Om de tests visueel te maken en bijv. screenshots of een video op te nemen, gebruiken we Selenium. Via de Build server beheren we welke versie er online staat.

Het eindresultaat

De voordelen van het automatisch testen van software via Behat zijn groot – mogelijke bugs worden sneller ontdekt en verholpen, daarnaast is er een enorme tijdsbesparing én professionaliseringsslag in het ontwikkelen van online applicaties, portals en websites.

Video: Een voorbeeldopname van een automatische Behat-test 

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?