Meer informatie Ja, ik geef toestemming
OTAP-straat, build server & continuous development

OTAP-straat, build server & continuous development

Professioneel webapplicaties ontwikkelen

Voor het efficiënt bouwen van webapplicaties op maat is er naast een applicatieframework als Laravel ook een OTAP-straat nodig. OTAP staat voor Ontwikkel, Test, Acceptatie en Productie. Zo’n OTAP-straat zorgt er namelijk voor dat nieuwe functionaliteiten of wijzigingen in de code altijd in enkele gecontroleerde fases de live omgeving bereiken. Het grote voordeel is ook dat u als opdrachtgever altijd éérst kunt testen, zonder dat direct de live webapplicatie wordt aangetast bij het maken van wijzigingen.

Dit alles tezamen vormt het principe van continuous development – het veilig en efficiënt onderhouden van uw webapplicatie.

AdobeStock_216576366

Wat is een OTAP-straat?

De OTAP-straat is een aaneenschakeling van servers en omgevingen waarop uw webapplicatie of portal is te zien. OTAP staat voor Ontwikkel, Test, Acceptatie en Productie:

 1. Ontwikkelserver – de lokale ontwikkelomgeving van een programmeur
 2. Testserver – de interne testserver bij Way2Web
 3. Acceptatieserver – de acceptatieserver waar u als opdrachtgever op test
 4. Productieserver – de live omgeving waarop de webapplicatie wordt gebruikt door uw medewerkers, leveranciers en klanten

Voordat de wijzigingen vanaf de ontwikkelserver naar de verdere omgevingen kunnen worden ‘gepushed’, worden automatisch allerlei checks gedaan op veiligheid, structuur, en functioneren van nieuwe code. Ook dit ‘pushen’ gebeurt volautomatisch. Hiervoor wordt de build server gebruikt, een uniek stukje software wat zorgt voor een naadloze integratie tussen de servers.

Hoe werkt een build server?

De build server is een essentieel onderdeel van de OTAP-straat. De build server integreert de servers en voert tevens automatisch vele checks uit op nieuw toegevoegde of gewijzigde code, met een hogere kwaliteit van uw webapplicatie tot gevolg. Tevens biedt de build server ook de mogelijkheid om gemakkelijk oude versies (automatisch) terug te zetten indien dat nodig is. Verder maakt de build server het mogelijk om precies te zien welke versies van de software er zijn, en welke live staan op welke server.

Standaard kwaliteitschecks, meer grip op code

De checks die wij standaard uitvoeren na elke codewijziging zijn:

 • PSR – de algemene codingstandaard voor PHP
 • Linter – het checken van SASS/CSS en JavaScript
 • Automatische functionele tests om te zien of alle essentiële applicatiefuncties nog werkzaam zijn
 • Serverconfiguratie – het instellen van cronjobs en het controleren van softwarevereisten
 • Databasemigratie – het automatisch juist configureren van de database

Onze build server: Distelli

Bij Way2Web hebben we gekozen voor Distelli als build server. Distelli is namelijk meer dan dat, het geeft ons volledige controle over het ontwikkelproces van een webapplicatie. Dit noemen we DevOps. Zo weten we precies waar en wanneer nieuwe versies zijn uitgerold, kunnen we automatisch oude versies terugdraaien als de checks falen en wanneer er nieuwe code is opgeleverd.

De voordelen van Distelli op een rij:

 • Sluit naadloos aan op versiebeheer, zodat altijd duidelijk is welke versie van de code waar live staat
 • Integratie met chatprogramma Slack – we krijgen automatisch chatberichten als er een nieuwe versie is uitgerold
 • Een elegante, visuele web interface die ervoor zorgt dat nieuwe releases veel sneller plaatsvinden

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?