Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Responsive design & mobile first Applicatieontwikkeling

Responsive design & mobile first

brainstorming-colleagues-conversation-1260308

Ultiem gemak voor iedere gebruiker

Met gemiddeld 40 tot 60% verkeer via mobiel of tablet ligt het voor de hand deze groep gebruikers tegenwoordig serieus te nemen bij het ontwerp en de bouw van uw webapplicatie of portal. Door het mobile first principe te hanteren beginnen we zelfs met te bedenken hoe we deze gebruikers het beste kunnen bedienen, voordat traditionele desktopgebruikers aan de beurt komen.

Dankzij responsive design is uw webapplicatie even goed leesbaar en bruikbaar op de schermen van desktops, laptops, tablets en smartphones. Uw medewerkers, klanten en leveranciers kunnen dus altijd en overal gebruikmaken van de applicatie.

Mobiel internet groeit snel

Dat responsive design op dit moment volop in de aandacht staat, komt door de explosieve groei van mobiel internetgebruik via smartphone en tablet. In een jaar tijd is het gebruik met maar liefst ruim 50% gestegen (bron: ACM, 2014).

Met de uitrol van het 4G-netwerk en andere, nog snellere varianten zal dat mobiele gebruik alleen maar toenemen.

uacaa_responsive

Wat is mobile first?

Mobile first is de strategie om éérst een ideale beleving van een applicatie voor mobile- en tablet-gebruikers te bedenken, voordat het websysteem wordt uitgewerkt voor gebruikers met grotere schermen. In combinatie met responsive design is dit een heel krachtig principe, omdat het vele malen moeilijker is om mobiele gebruikers te voorzien van de juiste informatie en een kloppende beleving.

Bij Way2Web gebruiken we deze strategie bij opdrachten die verder gaan dan intern (kantoor)gebruik. En natuurlijk testen we het eindresultaat ook met eindgebruikers in het veld, om te zorgen voor nét dat beetje extra.

Hoe werkt responsive design?

Responsive design is de visuele laag van uw webapplicatie of portal, die zichzelf automatisch aanpast aan de schermbreedte van het apparaat waarmee u deze bezoekt. Tijdens het programmeren definiëren we hoe de vormgeving van de webapplicatie moet reageren: welke elementen moeten kleiner worden, veranderen of zelfs helemaal verdwijnen?

Door de enorme ontwikkeling die Front-end-talen als HTML/CSS/SASS doormaken is het tevens mogelijk om steeds meer mobile features als locatiebepaling, bestandsploads en gestures te gebruiken. En daarmee is responsive design inmiddels een waar alternatief voor de mobiele app.

De voordelen van responsive design

De lay-out past zich automatisch aan aan elke resolutie

  • Een hoger gebruiksgemak en dus meer plezier voor gebruikers
  • Dankzij alle nieuwe ontwikkelingen zijn mobiele apps steeds minder nodig
  • Een hogere ranking in Google

“Door responsive design hoeven we slechts één webapplicatie te onderhouden. Het is dus ook een aantrekkelijk alternatief voor een mobiele app, die in een heel andere programmeertaal en per OS moet worden ontwikkeld. De webapplicatie herkent zelf welk device u gebruikt, het design past zich automatisch aan.”

Jochem Schutte | Front-end developer bij Way2Web

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?