Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dagmar Ingelse Leestijd 4 min.

Transitie naar scrum

Van codekloppers naar kenniswerkers

In 2016 is Way2Web begonnen met de implementatie van scrum. Gelukkig hadden we precies de juiste man aan boord om ons daarin te begeleiden: Erik de Bos, senior backend developer en ‘scrum evangelist’. Hoe is die transitie verlopen?

Van leidinggeven naar samenwerken

“Scrum werken was Way2Web niet vreemd”, vertelt Erik, “Maar het werd vooral gezien als management tool. Hiërarchisch dus. Analyses, requirements, user stories werden door het management en de product owner aangereikt. Terwijl de kracht van scrum nu juist de samenwerking binnen een team is. En daarvoor is het essentieel dat kennisoverdracht zo vroeg mogelijk plaatsvindt.”

“Naast mijn werk als developer heb ik twee maanden geobserveerd hoe het eraan toe ging hier. Vervolgens heb ik een presentatie gegeven over hoe het anders kan. De geplande meeting van twee uur werd een intensief, kritisch en open gesprek van zeven uur! Met als resultaat: we gaan voor scrum all the way.”

Een kwestie van vertrouwen

“Starten met scrum is niet echt ingewikkeld”, vervolgt Erik, “Het is een lightweight framework, dus je weet snel wat de regels zijn en waarom. Maar daarmee ben je er nog niet. De basis van scrum wordt gevormd door zelfsturende teams. En dus moet je als directie of management de moed hebben om de controle los te laten. Laat mensen doen waar ze goed in zijn. En laat ze fouten maken, want dat is de beste manier van leren.”

“Aan de andere kant kon je als developer tot voor kort ook denken: de baas heeft de visie en beslist, dat hoef ik niet te doen. Bij scrum krijg je juist veel meer verantwoordelijkheid. Je bent geen productiemedewerker maar een ambachtsman met invloed op het resultaat. Daarnaast moesten ze eraan wennen om als team echt alles samen te bekijken en te bespreken. We geven elkaar wat we nodig hebben.”

Succesvolle transitie

“We hebben nu twee scrum teams en zijn hard op weg naar een derde. En iedereen is superenthousiast. Natuurlijk was het eerst een kwestie van aftasten en wennen aan nieuwe rollen, maar inmiddels denken en werken we echt fundamenteel anders.”

“Verantwoordelijkheid doet groeien. Ik heb mijn collega’s zien veranderen en denk niet dat er iemand is die nog terug wil. Inmiddels durven ze me ook flink tegengas te geven. Scrum heeft ervoor gezorgd dat het echte IT-professionals en kenniswerkers zijn geworden, onmisbaar om het beste product en de meeste waarde voor de klant te realiseren. Mooi toch?”

Meer weten over Scrum?

Scrum evangelist Erik de Bos vertelt meer over de ups en downs van overstappen op scrum tijdens de gratis kennissessie ‘Scrum All The Way” op 22 november.

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?