Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dagmar Ingelse Leestijd 3 min.

Veel winst te behalen met koppelingen

Ook binnen jouw organisatie wordt vrijwel zeker gewerkt met meerdere softwarepakketten – maar werken die softwarepakketten ook met elkaar? En met de applicaties van je partners, leveranciers en klanten? Lees hier meer over veilige en krachtige koppelingen en welke winst ermee te behalen valt.

Koppelingen maken bestaande software krachtiger door data en functionaliteiten bij elkaar te brengen en te delen, en zorgen zo voor meer slagkracht. Welke techniek gebruikt wordt om een koppeling tot stand te brengen, hangt af van het doel en de mogelijkheden van de te koppelen software.

Koppelen met een API

Grote softwarepakketten en vrijwel alle moderne maatwerksoftware beschikken standaard over een eigen ‘stekkerdoos’ om informatie uit te wisselen met andere software: een API (Application Programming Interface). Een API/Webservice biedt een solide oplossing voor het verwerken van data.

Kenmerkend voor een API is dat je via de koppeling actief naar data vraagt, een “pull” dus. Wanneer er in een klantbestand iets gewijzigd is en je vraagt data op, dan ontvang je een update van alle gemuteerde klanten. De op dit moment meest gebruikte soorten API’s zijn SOAP, REST en GraphQL.

Wat de nieuwe standaard gaat worden is de OpenAPI Specification (OAS), een interface met documentatie over methoden, parameters en modellen. Voor deze zelf-beschrijvende API hoeft niet apart documentatie geschreven te worden. Je kunt zelfs automatisch code genereren om hierop aan te sluiten.

Koppelen met een webhook

Met een API-koppeling wordt data op vaste momenten opgevraagd. Een “pull” dus. Een webhook zorgt juist voor een “push”. Naar aanleiding van een bepaalde handeling of gebeurtenis, bijvoorbeeld wanneer een mutatie in een bestand plaatsvindt, wordt automatisch een aanroep gedaan om de data in een andere applicatie bij te werken.

Koppelen met een Single Sign-On (SSO)

Een Single Sign-On koppeling bevordert de veiligheid. Met een SSO krijg je door één keer in te loggen toegang tot meerdere applicaties, bij voorkeur met two-factor authenticatie. Dat is makkelijk en veilig wanneer met grote aantallen applicaties gewerkt wordt. De SSO-koppeling zorgt ervoor dat de authenticatie per applicatie automatisch verloopt. Dit is veiliger dan wanneer dezelfde inloggegevens voor alle applicaties gebruikt wordt.

Maatwerk Software

Voor een technisch goede koppeling is veel specialistische kennis nodig

Koppelen met middleware

Moeten er meerdere, verschillende systemen worden gekoppeld dan is middleware de juiste oplossing. We maken dan een tussenlaag dat verantwoordelijk is voor het synchroniseren van data. Een goed voorbeeld daarvan is de middleware die we ontwikkelden voor HR-dienstverlener Robidus om data te verzamelen uit de verzuimsoftware van klanten die allemaal verschillende softwarepakketten gebruiken.

Verstand van koppelingen én processen

Om een technisch goede koppeling tot stand te brengen is veel specialistische kennis nodig. Om van een goede koppeling een geweldige koppeling te maken, moet je ook begrijpen hoe en waarom de gedeelde data worden gebruikt en welke processen ondersteund moeten worden. Als IT-specialist met een technisch bedrijfskundige achtergrond vertellen we daar graag meer over.

Bent u klaar voor the next level?

Wil je ook winst behalen door de systemen van jouw organisatie (en die van je partners en klanten) op een slimme, betrouwbare en veilige manier te koppelen?
Ik vertel je er graag meer over.