Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door Dagmar Ingelse Leestijd 4 min.

Vooraf weten wat maatwerk software gaat kosten? Het kan.

Wat is de prijs van een vakantie? Wat kost een auto? Wat betaal je voor een huis? Dat hangt er maar helemaal van af natuurlijk. Het antwoord op dit soort vragen is nu eenmaal onmogelijk zonder dat je specifieker bent. Maar hoe specifiek kun je zijn als het om maatwerk software gaat? Bij softwareontwikkeling is er altijd sprake van voortschrijdend inzicht. Toch hoeft dat geen risico voor de klant te zijn. We lossen het samen op.

Wat kost maatwerk software?

Een kwestie van vertrouwen

Vrijwel iedereen die iets (van enige waarde) aanschaft, wil vooraf weten wat de prijs is. Bij maatwerk software is dat niet anders. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we regelmatig klanten tegenkomen die na flinke investeringen en slechte ervaringen met andere softwareontwikkelaars, een aanbieder niet zomaar meer vertrouwen op z’n blauwe ogen. Graag keiharde afspraken vooraf dus. Wat ga je maken en wat gaat het kosten?

Fixed price. Duidelijk toch?

Vooraf heel nauwkeurig vastleggen welke maatwerk software je gaat maken en wat de prijs daarvan is, lijkt misschien logisch maar is een 100% garantie voor teleurstelling. Bij softwareontwikkeling is er namelijk altijd (en dan bedoelen we ook echt altijd) sprake van voortschrijdend inzicht. Eerder verborgen of nieuwe wensen komen boven tafel, sommige functies blijken toch niet nodig te zijn of de marktomstandigheden zijn veranderd.

 

Samenwerking wordt onmogelijk

Tja, dat was niet afgesproken. Opdrachtgever en leverancier staan na dit voortschrijdend inzicht lijnrecht tegenover elkaar. De klant wil een oplossing waar hij maximaal profijt van heeft, de softwareontwikkelaar is niet van plan om de extra kosten daarvan te dragen. Zulke afspraken missen alle flexibiliteit en maken doeltreffend samenwerken onmogelijk. Voor beide partijen is dat buitengewoon onbevredigend.

 

Carte blanche dan maar?

Een alternatief is uurtje-factuurtje zoals veel dienstverleners doen. Geen afspraken over de totaalprijs en leverdatum maar maandelijks de gemaakte uren en materialen in rekening brengen. Bij het ontwikkelen van maatwerk software is dat evenmin aan te raden. Het risico voor de klant is dat de ontwikkelaar zich uit gaat leven in de ‘mooiste’ oplossingen en in functionaliteiten die misschien wel aardig zijn maar die je helemaal niet nodig hebt. Voortschrijdend inzicht levert gewoon meer werk en kosten op. Al het risico ligt bij de klant.

 

Fixed budget, scope controlled

Bij Way2Web garanderen we dat de klant een werkende oplossing krijgt binnen een afgesproken tijd en voor een vast budget. Geen carte blanche, maar duidelijke en scherpe afspraken in de offerte. Het geheim zit ‘m in de ‘werkende oplossing’. Wanneer het budget besteed is, beschikt de klant over een applicatie waarmee hij daadwerkelijk aan de slag kan. Hoe die oplossing er tot in details uitziet, kunnen we vooraf niet zeggen. Wel dat de applicatie het probleem van de klant oplost. Geen half werk dus.

 

Investeren in elkaar

Het is onze ambitie om samen met onze klanten successen te boeken. En dat vergt vertrouwen en de bereidheid om in elkaar te investeren. Er gaat dan ook een flink traject vooraf aan de offerte. We inventariseren wat het probleem is en stellen een wensenlijst op die beschreven wordt in een aantal goed doordachte en begrijpelijke user stories. We brengen het proces dat ondersteund moet worden in kaart en definiëren de verschillende rollen en bevoegdheden. Pas dan weten we welk probleem de maatwerk software op moet lossen. De kern van onze belofte.

 

Echt samenwerken

De ontwikkeltijd en het budget kunnen we precies benoemen omdat we de software opleveren in een vooraf vastgesteld aantal releases. Het ontwikkelproces is het beste te vergelijken met een open keuken in een restaurant. Via een portal heeft de klant precies dezelfde realtime informatie als wij over planning, budget en inhoud. Alles is transparant en de product owner van Way2Web kan op ieder moment extra toelichting geven.

 

Doeltreffend en duurzaam

Na de laatst afgesproken release in deze fase kan de klant daadwerkelijk aan de slag om zijn probleem op te lossen. Zoals beloofd. En ja, het kan altijd anders, mooier en uitgebreider, maar daarvoor kunnen we nieuwe afspraken maken. Zo werken we samen aan de beste oplossingen met de hoogste business value. Bovendien zorgen we dat de software over vijf jaar ook nog werkt door deze te onderhouden en te verbeteren. Zo houdt maatwerk software z’n waarde, voorkom je afschrijvingen en hoef je nooit helemaal opnieuw te beginnen.

Over de schrijver

Robert Horsmans

Robert Horsmans heeft jarenlange ervaring in het uitdenken, realiseren en onderhouden van webapplicaties. Zijn grootste expertise is het zodanig verbeteren, stroomlijnen en uitwerken van IT-ideeën dat bedrijven er daadwerkelijk succesvol mee aan de slag kunnen. Buiten zijn werkzaamheden bij Way2Web geeft Robert gastcolleges Procesmodelleren op de Hogeschool Utrecht.

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?