Meer informatie Ja, ik geef toestemming
Door way2web_assist Leestijd 10 min.

Waarom meer vrouwen in de IT een (heel) goed idee is

Er werken ruim 5 keer zoveel mannen als vrouwen in de IT-sector. Maar is dat een probleem? In dit blog leggen we uit dat onze branche in de nabije toekomst helemaal niet kan zonder meer diversiteit, zonder meer vrouwen.

Api koppeling maken

Weinig vrouwen in tech…

Okee, eerst even de cijfers. In Nederland wordt 16% van de IT-banen door een vrouw vervuld. Dat is beduidend lager dan in Australië, Roemenië en Bulgarije. Maar wel enigszins vergelijkbaar met de landen om ons heen. Het aandeel neemt wel toe, in 2017 was het nog 14%.

Land % vrouwen in IT banen
Australië 28
Roemenië 26
Bulgarije 25
Denemarken 20
Frankrijk 18
Duitsland 17
Nederland 16
Engeland 16
België 14
Turkije 10

 
Dat vrouwen minder technische capaciteiten zouden hebben is onzin. Ze zijn net zo goed in bètavakken. 50% van de meisjes kiest in het voortgezet onderwijs voor het profiel Natuur & Techniek. Slechts 26% kiest vervolgens een STEM-opleiding (Science, Technology, Engineering, Mathematics). En 27% daarvan vindt een baan in de techniek. (bron: Sogeti.nl)

…en ja dat is een probleem

Dat er zo weinig vrouwen uiteindelijk in een technische baan terechtkomen (en blijven) is echt een probleem. Of beter gezegd: twee problemen. Om te beginnen is er een gigantisch tekort aan personeel. Daarnaast blijken diverse teams ook beter te presteren. Meer vrouwen, maar ook meer etnische diversiteit, zorgt voor slimmere teams en succesvollere organisaties.

De Europese tech-industrie groeit 5x zo hard als de rest van de economie. Het aantal banen groeit 4x sneller. In ons land alleen al zijn er de komende 11 jaar zo’n 120.000 nieuwe medewerkers nodig in deze sector. En dat terwijl Nederland nu al het hoogste percentage lastig in te vullen vacatures heeft voor bijvoorbeeld ontwikkelaars.

Geen wonder dus dat tech bedrijven zich steeds vaker richten op meer diversiteit en vooral op meer vrouwen. Met alleen maar mannen ga je het gewoon niet redden. Overal zie je initiatieven om een carrière in de technologie populairder te maken. WomenHack bijvoorbeeld waarvoor Way2Web binnenkort host mag zijn in Utrecht.

Let een beetje op je woorden

Om meer vrouwen te vinden voor IT-functies moet je het wel een beetje aantrekkelijk voor ze maken. In vacatureteksten staan vaak ‘mannelijke’; woorden als rockstar, ninja of superheld. Daar blijken vrouwen niet zo veel mee te hebben. Daarnaast reageren ze beter op de term specialist dan op expert, zo blijkt uit onderzoek. En ze vinden een woord als ontwikkelen aantrekkelijker dan managen.

Softwarebedrijf Atlassian stapte in 2016 over op neutralere teksten en nam vervolgens 50% meer vrouwen aan. Ze gebruikten daarvoor Textion software dat een database heeft met 300 miljoen vacatureteksten en je via artificial intelligence tips geeft over welke woorden je beter wel en niet kunt gebruiken. Van de 2600 werknemers bij Atlassian is nu 28,8% vrouw.

Er zit trouwens nog een addertje onder het gras bij vacatureteksten. Een vrouw solliciteert pas als ze aan 80 tot 90 procent van de functie-eisen voldoet. Mannen solliciteren al bij 50 procent, vertelt Caroline van der Beek van High Potential Women in dit artikel. Let dus een beetje op al die eisen in je advertentietekst als je wilt dat vrouwen reageren.

Meer diversiteit, betere prestaties.

Een onderzoek uit de VS suggereert dat vrouwen beter kunnen programmeren. Misschien, maar nog belangrijker is dat meer diversiteit de kwaliteit van je hele team verbetert. Vergeet die stereotype IT-er die alleen maar achter z’n beeldscherm vandaan komt voor koffie en pizza. Software ontwikkelen gebeurt agile scrum in multidisciplinaire teams die heel veel samenwerken, heel veel overleggen en zelfs direct met de klant communiceren. Vrouwen kunnen daarin echt iets toevoegen.

Het gaat daarbij niet om beter of slechter, het gaat om een team waarin veel verschillende kwaliteiten en eigenschappen gecombineerd zorgen voor de beste prestaties. Diverse teams richten zich meer op de feiten, ze zijn objectiever en zetten vraagtekens bij ingesleten vooronderstellingen. Ze verwerken feiten zorgvuldiger, vanuit verschillende perspectieven en maken minder fouten. En ze blijken ook innovatiever te zijn. Diverse teams zijn gewoon slimmer.

Bent u klaar voor the next level?

De digitale transformatie biedt fantastische nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook voor uw onderneming, dat weet ik zeker. Als IT-specialist én ondernemer praat ik daar graag eens met u over verder. Geheel vrijblijvend natuurlijk. Zullen we een afspraak maken?